fbpx

Ce opțiuni ai dacă realizezi că studiile pe care le faci nu te reprezintă și nu sunt ceea ce ți-ai dori pe termen lung?

 In Scoala in lume, YOU și prin ce trec alții, YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Alegerea facultății este destul de rar una ușoară, pentru că de multe ori întâmpinăm anumite dificultăți, precum pasiunea pentru mai multe domenii, banii, admiterea, notele din bac și așa mai departe. Plus contextul actual, care a schimbat complet felul în care urmăm studiile! 

Am patru prietene care în momentul în care au început studiile și-au dat seama că ceea ce au ales, nu este tocmai potrivit pentru ele, iar fiecare a găsit o rezolvare diferită pentru a-și găsi drumul și pentru a reuși să descopere ce își doresc cu adevărat.

Pentru că nu am o experiență  personală cu acest context, vor reda ele povestea prin care au trecut după ce au intrat la facultate. 

Hanna – „Mereu m-am gândit că voi face la facultate computer science, în principiu din cauza faptului că ai mei m-au împins pe acest domeniu. Eram sigură că totul va fi ok, mai ales că am intrat fără probleme la o facultate foarte bună din Olanda, care este recunoscută pe acest domeniu. Din păcate, odată ce a trecut ceva timp am început să am îndoieli și să-mi dau seama că nu este tocmai ceea ce aș fi vrut și sincer, nici nu mă prea pricepeam la ce fac. Așa că o dată ce am realizat acest lucru, mi-am calculat opțiunile și am decis să îi anunț pe ai mei în legătură cu decizia pe care urma să o iau. Normal că stând acolo și gândindu-mă la ce mi-ar plăcea totuși să fac, mi-am adus aminte că mereu mi-a plăcut să desenez și am început să caut și pe net niște videoclipuri după care să mă iau, așa că am decis că arhitectura ar fi cea mai potrivită pentru mine. Astfel, i-am anunțat pe ai mei, chiar dacă la început mi-a fost un pic teamă de reacția lor și am plecat din Olanda, am început să fac pregătire, am aplicat în Anglia pe acest profil, m-au acceptat, iar din toamnă mă duc să îmi urmez visul.”

Mara – „Inițial nu am fost așa de sigură legat de ce aș vrea să fac la facultate, dar până la urmă m-am hotărât să merg la psihologie în Olanda. Deși mi-a plăcut destul de mult materia și ce aveam de învățat, mi-am dat seama cu timpul că nu mă prea potrivesc cu stilul lor de predare și învățare, care se baza mai mult pe studiul individual și aproape deloc pe ajutorul din partea unui profesor. Din această cauză mi-a fost destul de greu să îmi iau examenele și să mă adaptez, așa că m-am hotărât că nu este pentru mine. Aveam opțiunea de a continua, cu riscul de a pica în cazul în care nu luam cu brio examenele care urmau sau să revin la aceeași universitate anul următor, dar să merg pe un alt profil. Am ales să mă reprofilez, m-am întors în țară, am aplicat din nou, dar la alte subject-uri, am intrat și din toamnă încep.”

Ioana – „Mereu am crezut că îmi doresc să fac medicină, lucru pentru care am învățat și am muncit enorm, iar anul acesta am intrat la Universitatea Carol Davila pe medicină generală. Șocul meu a fost când, deși credeam cu tărie că îmi va plăcea foarte mult și că voi fi îndrăgostită de tot ceea ce facem la facultate, lucrurile nu au mers așa cum mi-am dorit. Am început să am îndoieli, nu mai eram sigură dacă ceea ce fac este potrivit pentru mine pe termen lung și începuse chiar să nu îmi prea placă. M-am gândit să dau la altă facultate, m-am gândit să mai încerc un pic să văd dacă mi se va schimba părerea și pur și simplu nu știam ce fac. Până la urmă am ales să continui măcar și anul doi cu medicina, pentru a mă asigura că ceea ce simt este real și că nu arunc toată munca pe care am depus-o doar pentru că primul an nu a fost așa cum mi-am imaginat. Sper că îmi voi da seama ce vreau exact să fac. ”

Maria – „Am intrat la facultatea pe care mi-am dorit-o, pe profilul dorit și eram sigură că totul va fi foarte bine. Deși pe partea educațională totul a fost ok, în primele luni de stat acolo simțeam că sunt foarte singură. Nu mă împrietenisem cu nimeni bine, nu ieșeam, mă simțeam departe de casă, de familie și de toții prietenii. Am avut foarte multe momente în care am vrut să mă las și zburam foarte des înapoi în țară, doar pentru că acolo nu îmi plăcea deloc. Mi-am calculat de câteva ori opțiunile, m-am certat cu ai mei, am spus că nu mai pot să continui acolo și că vreau să merg altundeva. Însă, odată cu timpul am început să îmi găsesc câțiva prieteni, să mă integrez în societatea de români de la facultate și să mă simt din ce în ce mai bine. Astfel, am ales să continui studiile acolo și mă bucur că am ales să încerc și să lupt pentru ca totul să fie bine.”

Acestea sunt poveștile prietenelor mele care și-au dat seama odată ce au intrat la facultate că ceea ce fac nu este pentru ele și că nu le reprezintă. Mereu se poate face ceva, dar trebuie să te gândești bine la ceea ce îți dorești de la tine și de la facultatea pe care ai ales-o. 

Ai nevoie de mentorat în alegerea studiilor sau de coaching pentru a decide cum vrei să studiezi?

Call centerul de suport psihologic și de mentorat gratuit pentru adolescenți și tineri YOU operează de luni până vineri între 9:30 si 18:00, iar sâmbăta de la 9:30 la 14:00.

Te rugăm să ne lași un mesaj la adresa alin.andrei@you.com.ro cu numele *sau un pseudonim, vârsta, descrierea situației cu care te confrunți și o adresă de email la care te putem contacta, și vom reveni la tine în cel mai scurt timp.

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?