fbpx

Cine e de vină când o prietenie se destramă?

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții

Este vina ta atunci cand te trădează prietena sau prietenul cel mai bun? Nu ai fost destul de implicat/ă în prietenia voastra și de aceea te-a trădat?

Când un prieten apropiat te trădează apar aceste întrebări care uneori persistă luni întregi.

Pentru a răspunde la ele trebuie să clarificăm mai întâi ce este un prieten apropiat și de ce atunci când ne trădează avem uneori impresia că este vina noastră.

Ce înseamnă prietenul cel mai bun?

La această întrebare pot exista multe răspunsuri dar, în opinia mea, prietenul cel mai bun este o persoană cu care poți râd , cineva în care ai încredere și căruia îi faci confidențe. Rolul prietenului cel mai bun este să te susțină și să fie de partea ta, această persoana nu ar trebui să te judece niciodată sau să se întoarcă împotriva ta.

Încrederea face o prietenie să devină una pe termen lung sau îi semnează finalul.

De-a lungul timpului am avut mai multe prietene foarte bune despre care credeam că nu mă vor trăda niciodată, însă, până la urmă, sfârșeau prin a mă trăda din cauza invidiei.

Când mi se întâmpla așa ceva mă întrebam dacă este vina mea și dacă și ceva din comportamentul meu a constituit un factor declanșator. Un lucru este cert, o persoană care te trădează o face pentru că ea sau el așa decide, nu pentru că tu ești de vină.

Multe persoane care sunt trădate de cei în care au avut încredere tind să se retragă în ei sau să se manifeste exagerat, reacțiile diferă de la persoană la persoană.

La prieteniile care se sfârșesc cu o trădare cea mai importantă este comunicarea , dacă spui ce ai de spus pe un ton calm nu vei regreta mai tarziu că nu ai făcut-o. Când ai ocazia să spui ce ai de spus este inutil să îți irosești timpul spunând lucruri de genul: “Am avut încredere în tine”.

Comunică ceea ce simți și explică de ce te simți trădat. Uneori se întâmplă ca prietenul respectiv să nu te fi trădat voit, iar dacă este așa atunci încă mai ai șansa de a salva prietenia voastră. Funcționează cel mai bine să spui motivul pentru care te simți trădat/ă și să amplifici faptul că acel comportament nu te-a făcut să te simți bine.

Este posibil ca persoana respectivă să te asculte sau nu, dar cel mai important este să verbalizezi, nu este sănătos să păstrezi ranchiuna și dezamăgirea în tine pentru că, în timp, îți va face rău.

Multe studii au arătat că dacă păstrezi dezamăgirea și emoțiile negative pentru tine, în timp te vei îmbolnăvi.

Arată-ți compasiune și acceptare, chiar dacă sunt clipe dificile, în care încă îți lipsește prietenia respectivă.

Iată mai jos câteva soluții care te vor ajuta să îți alegi prietenii inteligent și să creezi prietenii de durată. Aceste idei provin din propria mea experiență și pot spune că funcționează, dacă sunt aplicate cu conștiinciozitate.

  • Alege-ți anturajul cu atenție, (nu trebuie să te împrietenești cu toți)
  • Evită să încerci să rezolvi problemele prietenilor sau să le dai sfaturi prea des
  • Joacă corect (respectp principiul antic ce ție nu îți place altuia nu îi face)
  • Evită persoanele cu comportamente instabile și agresive (nu ai nevoie de persoane toxice în jurul tău)
  • Comunică deschis (dacă ceva este nemulțumitor, verbalizează în acel moment)
  • Acceptă când greșești și învață să îți cer scuze
  • Fii empatic/ă cu cei din jur (este vorba despre efectul oglindă)
  • Ține-ți promisiunile
  • ….și cel mai important – caută echilibrul, nu îi lasă pe ceilalți să te folosească sau să profite de prietenia voastră ca mai apoi să te bârfească cu prima ocazie și cu cine le iese prima dată în cale.

Cel mai important este să nu uiți că oamenii sunt ca și frunzele toamna: pleacă pentru că a venit timpul.

 

 

 

 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?