fbpx

Furia este o emoție naturală și necesară

 In Sănătate emoțională

Furie – Stare de extremă iritare în care se pierde stăpânirea de sine ; mânie, turbare. 2 Violență. 3. Cu putere mare, nestăvilită. 4. Dorință puternică, nestăpânită și: pasiune, patimă.

Furia este unul dintre sentimentele vitale din viața noastră, fără de care în multe momente nu am putea să ne exprimăm și/sau să ne eliberăm cu adevărat de tot ceea ce simțim. După cum se poate observa și în definiția oficială, furia îndeplinește mai multe funcții și însumează diferite sentimente, pornind de la mânie, iritare și ajungând tocmai la dorință, pasiune. Astfel, mi se pare că fără această stare natural, nu am putea funcționa normal. 

Deși multe persoane condamnă nestăpânirea de sine, eu consider că în viață este bine să ne descărcăm de tot ce se află înăuntrul nostru, chiar dacă asta înseamnă ca uneori să mai și țipăm sau să fim un pic exagerați. 

Sunt foarte multe lucruri pozitive care pot fi spuse despre calm și despre oamenii aceia care orice s-ar întâmpla tratează problema cu înțelepciune și liniște, iar eu niciodată nu am fost unul dintre ei. Nu spun că ar trebui să fim mereu nervoși sau nemulțumiți, dar nu m-am putut regăsi niciodată în timpul descris mai sus (și astăzi am avut câteva ieșiri de furie, atunci când nu mi-a ieșit ceea ce mi-am propus). Mult timp am invidiat persoanele care își puteam ține în frâu furia sau care pur și simplu nu puteau fi înfuriați, până și în ziua de astăzi mă mai cert pentru anumite ieșiri necontrolate pe care le am uneori, dar în ultimul timp am început să înțeleg că pur și simplu așa sunt eu și am încercat să găsesc câteva aspecte pozitive care îi pot fi însușite acestui sentiment, de multe ori blamați. 

Am reușit, astfel, să adun câteva avantaje ale acestei stări pe care mulți dintre noi o trăim destul de des. Ceea ce am observat eu:

  1. Furia te poate face mai convingător. Atunci când ești un om cât de cât cumpătat, în momentul în care te enervezi, devii mai credibil și mai convingător. Dacă oamenii te cunosc ca fiind o persoană iertătoare, calmă, prietenoasă și/sau liniștită, te vor lua mult mai în serios și vor înțelege cu adevărat atunci când ceva te deranjează, dacă în acel moment îți vei arăta un pic „colții”. 
  2. Furia te poate motiva! De exemplu, când cineva îți spune că nu ești bun la un lucru, este destul de greu să stai calm, chiar dacă te enervezi un pic în interiorul tău sau îți exprimi clar și răspicat nemulțumirea, nu prea ai cum să stai liniștit și să nu simți nimic, ceea ce este perfect normal. Asta te poate motiva și ambiționa în a-i demonstra persoanei respective că se înșală, făcându-te pe tine să muncești mai mult. 
  3. Furia poate fi foarte sănătoasă în momentul în care ții prea multe în tine și simți că nu mai poți, cât și pur și simplu în viața de zi cu zi când nu reușești ceva/când cineva se comportă urât cu tine etc. 
  4. Furia, prin patimă, poate avea un outcome foarte mișto în momentul în care argumentezi ceva ce crezi cu tărie sau când faci ceva de care ești pasionat, pentru că scoate la suprafață dorința de a reuși la un nivel cu adevărat profund. 
  5. Chiar dacă nu pare, acest sentiment poate da culoare vieții tale, luând în considerare faptul că mulți oameni sunt destul de „plictisitori” și „plați” când vine vorba de sentimente, iar atunci când există câteodată câte un exces de furie, fie prin iritare sau pasiune/patimă, înseamnă că ești un om viu. 

Așadar, chiar dacă în exces furia este negativă și dăunătoare, într-o anumită măsură aceasta poate fi sănătoasă în viața noastră, mai ales când știm că nu poate afecta alte persoane și nu îi rănim pe cei din jurul nostru cu pierderea stăpânirii de sine.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?