fbpx

(YOU asked): Să îmi blochez sau nu fostul prieten pe Instagram?

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine

“Nu știu dacă ar trebui sau nu să îi dau block pe Instagram fostului meu iubit. Aș vrea să nu mă mai gândesc la el și să merg mai departe…în același timp, vreau ca el să vadă că o duc bine în absența lui! Ce să fac?”

Anonimă, 18 ani

Draga mea, 

Instinctul tău de a ține linia de comunicare deschisă cu fostul este….atât de uman. Voi încerca să te conving să te protejezi și să pui deoparte, cu blândețe, acest instinct. Îmi amintesc acel sentiment… parcă o faci pentru că poți, pentru că crezi că contează și pentru că crezi că îi va păsa. Și, deși este posibil să obții satisfacția temporară de a-l afecta sau de a-l lăsa să te vadă cum te descurci bine fără el, lucrul ăsta CHIAR îți încetinește propria cale spre vindecare. Pentru că, doar pentru că o poți face, nu înseamnă că trebuie. 

Deci, cum te eliberezi de acest sentiment? Să recunoaștem că aceste sentimente au rădăcini în furie. Ceea ce simți este gelozie, revoltă, competitivitate, toate acestea fiind doar nuanțe ale furiei. Poate că mai simți și tristețe, nedreptate, trădare și absență. 

Mai întâi, încearcă să afli de ce dorești adevărat să-l ții la curent. 

De obicei, dialogul mental funcționează cam așa:

El te-a rănit și vrei să-i arăți că a greșit și ce persoană grozavă ești. 

Speri să i se facă dor de tine și vrei să-l rănești așa cum poți tu, chiar dacă e inofensiv. 

Dacă ai de gând să te convingi că te iubește și crezi că îi pasă suficient de mult încât să vrea doar să știe dacă ești bine – el are capacitatea de a te întreba. Și are o multitudine de moduri să se exprime indiferent că îi dai block pe Instagram sau nu – telefon, mesaje, e-mail, în persoană, porumbel voiajor…

Eticheta socială în zilele noastre este de a bloca tot ce nu ne convine. Poți să dai și doar unfollow. Sau hide.

Dar te îndemn să iei în considerare și să faci ceea ce este mai bine pentru tine. Nu ceea ce crezi că este cel mai bun pentru el.

Prea des vrem cu toții să fim „persoana mai bună” „să fim drăguți” „să nu fim politicoși” „să fim prietenoși” „să fim cool / de treabă / relaxați” și asta cu prețul bunăstării noastre emoționale. Cât de adevărat e asta pentru tine? Cum rămâne cu emoțiile tale? Cu nevoile tale?

Când ești mai tânăr și poate și la școală cu această persoană (dacă este cazul) sau frecventați aceleași cercuri sociale, poate fi o provocare să eviți contactul. Dar nu e imposibil. Și chiar dacă vine la tine și te întreabă De ce? sau îți spune că e aiurea ce ai făcut, nu uitați că rolul tău nu este de a-l face să se simtă mai bine în legătură cu despărțirea. Poți să-i spui doar că faci ceea ce trebuie să faci pentru binele tău și nu este vorba despre el, ci despre îngrijirea nevoilor tale.

Ceva în care am găsit un mare confort era să știu că oamenii intră în viața ta din diverse motive și unii dintre ei, în cele din urmă doar câțiva dintre ei rămân. Ideea este că relațiile, prieteniile, chiar și întâlnirea cu străini ne oferă lecții despre modul în care ne îmbunătățim pe noi înșine. Ei intră în viața noastră dintr-un motiv – scurt, rapid, și să ne învețe ceva. Pentru un sezon – pentru ceva mai mult timp și pentru a ne oferi o experiență. O viață întreagă – pentru a ne provoca să creștem, de dragul nostru.

Cea mai importantă parte este să ai grijă de tine. Trebuie să știi că tu ești bine.

Prietenii tăi trebuie să știe că mergi mai departe și te descurci mai bine. Poate că în timp tu și fostul iubit vă puteți reconecta ca prieteni, dar deocamdată vindecarea începe atunci când te preocupi de nevoile tale, și nu de ale lui. În cele din urmă, când mergi mai departe, când lași deoparte gelozia, furia, și tristețea și vei găsi cu adevărat closure pentru tine, nu te va mai interesa așa mult ce crede el. Sau poate chiar nici ceea ce face el. Viața ta este viața ta, iar tipul ăla, ei bine, va rămâne o parte din istoria ta, dar nu e necesar să te definească.

Mult succes!

Dana

_______

Ai o întrebare despre care ți-e greu să vorbești cu cineva apropiat? În fiecare săptămână, în noua rubrică YOU asked, psihologul Dana Angelescu și redactorul-șef YOU Ioana Cristina Casapu răspund întrebărilor tale. Fie că e vorba despre o problemă cu părinții, una romantică, dificultatea de a lua o decizie importantă sau nevoia de suport în educația, dezvoltarea ta personală sau viitorul tău, ne poți scrie la hello at you dot com dot ro, și îți vom răspunde în cadrul acestei rubrici. Identitatea ta poate rămâne anonimă, în situația în care dorești să îți protejezi datele personale. 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?