fbpx

10 feluri în care poți deprinde și practica compasiunea în viața de zi cu zi 

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Compasiunea este emoția simțită de cineva ca răspuns la suferința altuia, motivând astfel dorința de a ajuta. 

Această emoție este destul de diferită în comparație cu celelalte, din simpul fapt că provine din tine, dar i se adresează altei persoane. Pentru a înțelege cât mai bine acest concept, voi da ca exemplu frica. Frica este o emoție care se manifestă înăuntrul nostru (ca și fericirea, tristețea etc) și deși o putem exterioriza, tot ce are legătură cu aceasta se întâmplă în interior, pentru noi.

Prin comparație, compasiunea este o emoție pe care tot noi o resimțim, dar care nu este adresată nouă, ci unei persoane diferite. Atunci când compătimim pe cineva, acest sentiment, deși este fabricat de noi, se dezvoltă față de altcineva și pentru altcineva. 

Astfel, este foarte sănătos să practicăm zilnic compasiunea față de noi și de oamenii din jurul nostru, pentru că, cu ajutorul ei, îi putem înțelege mai bine pe ceilalți, ne putem dezvolta pe noi înșine și devenim oamenii mai calzi și înțelegători cu persoanele pe care le avem aproape. 

În același timp, trebuie să fim conștienți că compasiunea nu este milă și nu trebuie confundată cu aceasta. Pentru a înțelege mai bine încurcătura dintre cele două sentimente aparent asemănătoare, dar cu totul diferite, trebuie să știi că mila est o emoție negativă, pe când compasiunea, este un pozitivă. Astfel, în momentul în care îți este milă de cineva, de obicei ai o stare de disconfort și neplăcere, iar atunci când ai compasiune pentru cineva, senzația este una bună, de fericire, pentru că poți relaționa și îl poți înțelege pe celălalt. 

Un lucru foarte bun pe care ai putea să-l faci pentru a-ți dezvolta mai bine această latură, este concentrarea asupra asemănărilor. Decât să te compari cu cel de lângă tine, ai putea să pui accentul pe lucrurile pe care le aveți în comun. De exemplu, în loc să te gândești că cineva este mai bun, mai frumos, mai deștept etc, decât tine, ai putea să te gândești că persoana respectivă își dorește să găsească fericirea, exact ca și tine, lucru care vă aduce mai aproape. 

Așadar, există câteva momente în viața de zi cu zi cu care probabil toți ne-am întâlnit, în care este bine să practicăm compasiunea față de noi, de apropiații noștri și nu numai: 

  1. Atunci când un prieten bun se desparte de persoana iubită.
  2. Când picăm un examen și ne învinuim/suntem prea duri cu noi.  
  3. În momentul în care un prieten nu ia nota pentru care a învățat, pică la o materie/examen, nu intră la facultatea dorită.
  4. Atunci când cineva își pierde job-ul, fie că este un bun prieten, un coleg de muncă sau doar cineva cunoscut. 
  5.  În cazul în care cineva este anxios pentru că nu știe cum va arăta 2020 în continuare, mai ales că majoritatea oamenilor, inclusiv noi, trecem prin aceeași dilemă.
  6. Când cuiva este dor de un fost iubit/iubită. 
  7. Trebuie să arătăm compasiune și înțelegere în momentul în care o persoană apropiată trece printr-o perioadă dificilă și nu se simte în stare să se vadă cu noi, neacordându-ne la fel de multă atenție.
  8. Atunci când un prieten face o greșeală sau are chiar un eșec în viața sa, fie personală sau profesională, având în vedere că probabil și tu ai avut momente de „sclipire” câteodată. 
  9.  În momentul în care o persoană apropiată nu se înțelege cu familia sau s-a certat cu prietenii buni. 
  10. Când o relație se încheie din motive naturale care nu au legătură cu niciun fel de trădare sau abuz. 

Atunci când vine vorba de o persoană bolnavă sau un deces în familie, compasiunea este cheia pentru o reacție naturală și sănătoasă, dar mai sus am enumerat câteva cazuri specifice, cu care este probabil să ne întâlnim destul de des în viața noastră de zi cu zi în care ar trebui să fim empatici. 

Compasiunea este un sentiment foarte puternic care ne poate face să devenim persoane mai bune, să evoluăm și să înțelegem că în viață legătura cu cei din jur este foarte importantă, așa cum îi poate ajuta și pe ceilalți să treacă mai ușor peste momentele grele și să te vadă ca pe un om înțelegător și empatic. 

Fii bun cu cei din viața ta și arată-le compasiune ori de câte ori este cazul. 

Cu 2 euro poți aduce Viață, Iubire, Imaginație, Timp, Orientare și Responsabilitate pentru tineri.

Trimite textul VIITOR la 8836.

VIITOR înseamnă Viață, Iubire, Imaginație, Timp, Orientare și Responsabilitate.

Tinerii au nevoie de toate pentru a se dezvolta în adulți sănătoși emoțional și fizic, iar felul în care sprijinim susținut dezvoltarea lor personală și educațională este esențial pentru VIITORUL societății.

Termeni și condiții 

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta.

 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?