fbpx

(YOU Asked) Cum să reacționezi când cineva te insultă?

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

“Cum să reacționez când oamenii mă insultă, fac mișto de mine, se iau de mine etc? Am 24 de ani și încă nu știu ce să fac când se întâmplă asta… Mă simt foarte prost după și de obicei tac.”

– Anonim

Dragă Anonim, 

Am niște vești bune! Este în puterea ta să schimbi asta! Va fi nevoie de ceva muncă și o vreme va fi incomod, dar nu va fi minunat când vei putea să îți iei apărarea?

E nevoie să îți reprogramezi convingerea subconștientă că meriți să fii maltratat. Și pentru asta, e nevoie doar să înfrunți oamenii când te tratează prost. Gata, acesta e tot cursul!

Dar cum faci asta concret?

Poți afla fie singur, fie cu ajutorul unui terapeut care este credința ta de bază care duce la această lipsă de reacție (e foarte comună, să știi). 

S-ar putea să crezi pur și simplu, pentru că ai fost programat de oamenii din trecutul tău (familie, prieteni, mediu social) să consideră că nu meriți un tratament uman, bun și omenos din partea celorlalți, și că nu poți schimba asta. 

Nu este adevărat. O crezi subconștient, deși o contești în mod conștient și știi că nu este corect, dar credința subconștientă este cea pe care operăm în fundal. Ca un computer.

Dacă lucrăm la schimbarea credinței și a acțiunilor care stau în puterea noastră, în timp, această problemă dispare.

Spune-ți ce vrei să primești. Cu glas tare. Spune “Merit să fiu tratat bine. Merit respect. Nu las pe nimeni să profite de mine niciodată. Nu fac ceea ce nu vreau să fac. Pot spune NU.”

Când cineva te tratează urât, înfruntă-l. Spune „Nu-mi place ceea ce tocmai ai spus / ai făcut”. Indiferent de ceea ce spune cealaltă persoană în continuare, continuă să spui asta. Și reține că după ce ai spus asta, poți pleca, pur și simplu, de lângă acea persoană. 

În primul rând, este posibil ca schimbarea să nu aibă loc peste noapte, dar dacă vei menține efortul constant de a modifica credințele și răspunsul tău la comportamente inadecvate, schimbarea se va întâmpla.

Și se va întâmpla în tine. Vei începe să crezi în tine și este doar o chestiune de timp înainte ca viața ta să se schimbe! Apoi, odată ce vei crede asta, și alții o vor crede. Vei fi tratat mai bine. Vei fi respectat.

Încearcă să confrunți totul, cu orice oportunitate. Așa înveți o abilitate sănătoasă de a exista, de a îți procesa emoțiile și de a avea grijă de tine. 

Să știi că meriți mai bine și că sunt de partea ta!

Este nevoie de timp și efort. Dar totul este în puterea ta de a schimba ce nu îți place. Ai mai multă putere decât știi.

Crede-mă, fac asta eu însumi. Funcționează.

Dana

_______

Ai o întrebare despre care ți-e greu să vorbești cu cineva apropiat? În fiecare săptămână, în noua rubrică YOU asked, psihologul Dana Angelescu și redactorul-șef YOU Ioana Cristina Casapu răspund întrebărilor tale. Fie că e vorba despre o problemă cu părinții, una romantică, dificultatea de a lua o decizie importantă sau nevoia de suport în educația, dezvoltarea ta personală sau viitorul tău, ne poți scrie la hello at you dot com dot ro, și îți vom răspunde în cadrul acestei rubrici. Identitatea ta poate rămâne anonimă, în situația în care dorești să îți protejezi datele personale. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?