fbpx

Ce este respectul de sine și cum îl putem dezvolta?

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Respectul de sine este acea parte din noi care este mândră de ceea ce facem, care ne iubește și care știe că merităm cele mai bune lucruri. 

Însă, din păcate, de multe ori ajungem să ni-l reprimăm, pentru că intervin gândurile negative, care au scopul de ne spune că nu suntem buni de nimic, care provoacă comparații, care ne reamintesc mereu că nu muncim cât ar trebui și care ne aduc la cunoștință că încă nu am ajuns acolo unde ne-am dori să fim. 

Respectul de sine este într-o luptă continuă cu toate părțile din creierul nostru care încearcă să credem că nu-l merităm, luptă care ar trebui câștigată de fiecare dată de „partea bună”, dare unde, de cele mi multe ori, ies învingătoare chiar temerile pe care ni le fabricăm. 

Este adevărat că respectul de sine se dezvoltă și reușim să-l identificăm și să-l păstrăm în timp, pentru că de-a lungul vieții și mai ales în anii adolescenței acesta scade considerabil de cele mai multe ori, devenind și mai dificil să-l aduci înapoi sau chiar să începi să-l construiești. 

Mulți factori au de-a face cu self esteem-ul nostru din viața de adult, pornind tocmai din copilărie și modul în care am fost crescuți și ajungând chiar și până la finalul vieții, în care de multe ori poate am fost tratați în așa fel încât am simțit că nu merităm nici măcar respectul provenit din interiorul nostru, fără a mai discuta și de cel provenit din exterior. Ideea este că trebuie să învățăm că indiferent de modul în care ceilalți ne văd sau de modul în care aceștia se comportă cu noi, singurele persoane pe care vom putea vreodată se ne bazăm 100% și singurele persoane de la care ar trebui să „cerșim” iubire, respect și înțelegere, suntem chiar noi.  

Nici eu nu sunt prea aproape de această reușită, ca să fiu sinceră, dar în fiecare zi din viața mea încerc să fac lucruri pentru mine, pentru sănătatea mea mintală, pentru fericirea mea și pentru respectul pe care-l merit din partea mea. Câteodată am cele mai groaznice zile din lume, în care mă simt ca un om îngrozitor, în care regret anumite lucruri, în care mă comport urât cu ceilalți sau chiar cu mine însumi, în care uit de toate țelurile pe care le am, în care stau toată ziua în pat și nu fac nimic, în care îmi distrug planuri la care am muncit și pentru care am fost constantă până atunci, în care pur și simplu nu reușesc să fac nimic din ce îmi propun. Câteodată am zile în care mă gândesc că nu merit nimic din partea nimănui, cu atât mai mult din partea mea. 

Ideea e că nu zilele astea mă fac să regresez în ceea ce privește pivotarea respectului de sine, ci gândirea pe care o am în acele zile, modul în care gândesc despre mine, felul în care mă văd și puterea negativă pe care o am asupra mea. Nu am niciun fel de compasiune pentru propria persoană, nu îmi ofer nicio scuză și de fiecare dată I beat myself up, fără a conștientiza dauna pe care o provoc parcursului de a solidariza respectul față de mine. 

Acum ceva timp am găsit un articol destul de bun pe care cei de la Ted Talks (ideas.ted.com) l-au postat în care vorbesc despre câteva moduri prin care ne putem construi o stimă de sine durabilă. Aceste 5 moduri mi s-au părut atât de practice și de realizabile încât cred că pot ajuta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, naționalitate ș.a. să își dezvolte respectul de sine până în punctul în care acesta va rămâne prezent mereu. 

Astfel, în articol se pune accentul pe aceste 5 tehnici:

Identifică-ți competențele (lucrurile la care ești bun sau care-ți plac) și dezvoltă-le

Stima de sine crește atunci când demonstrăm că putem și când avem realizări în domeniile vieții noastre care contează pentru noi și pentru care muncim. Cheia este să vă aflați abilitățile și talentele de bază și să găsiți oportunități – și chiar cariere – care să le sublinieze.

Folosește afirmații pozitive

În momentul în care respectul tău de sine este la un nivel scăzut, cel mai bine ar fi să folosești fraze de genul „Voi persevera până voi reuși!”, pentru că nimic nu multe lucruri sunt sigure, dar unul dintre ele este dorința de a reuși să facem ceva bine pentru noi și viitorul nostru, iar această afirmație te împinge la începerea și evoluția drumului tău, nu neapărat la o presiune de genul „trebuie sau o să am 100% succes”, ci la un îndemn de genul „hai să mă pun pe treabă”. 

Învață să accepți complimentele

Atunci când respectul nostru de sine nu este tocmai existent, unul din lucrurile negative pe care tindem să le facem este chiar rezistența la complimente, chiar dacă avem nevoia de ele, pentru că nu ni se pare că le merităm. Așadar, stabiliți-vă obiectivul de a tolera complimentele atunci când le primiți, chiar dacă acestea vă fac să vă simțiți inconfortabil (și vă vor face), pentru că cu timpul va fi mai ușor să accepți și să îți însușești acele complimente ca fiind adevărate. 

Înlocuiește critica cu compasiunea

În momentul în care stima de sine este foarte la limita de jos, spre deloc, tindem să ne criticăm din ce în ce mai mult și uităm să ne oferim compasiunea necesară de care are nevoie orice persoană. Poți încerca ca, atunci când te critici, să te gândești ce i-ai spune unui prieten sau pur și simplu altei persoane care a procedat la fel ca tine, în acea situație. Compasiunea este una dintre cheile respectului de sine, pentru că în loc să îl deteriorezi și mai mult prin critică, îl poți face mai puternic prin înțelegere și empatie. 

Poți încerca să faci o listă a calităților tale

Ce-ar fi ca din când în când sau chiar în momente dificile (atunci când cineva te respinge sau când nu îți iese un lucru) să faci o listă a lucrurilor la care ești bun/ă. Astfel, dacă o dată la ceva timp, poate să fie chiar și fără motiv, îți pui pe hârtie tot ce consideri tu ca fiind o calitate la tine, cel mai probabil, cu timpul, vei reuși să îți însușești cu adevărat acele calități, fiind mult mai conștient/ă de ele decât erai înainte. 

Aceste 5 sfaturi pe care le-am găsit la rândul meu în articolul acesta mi s-au părut extrem de folositoare, practicabile și reale, încât, de când am citit prima dată articolul și până acum, încerc pe cât se poate să urmez acești pași ușori, dar care au un impact foarte mare asupra vieții noastre zilnice. 

Respectul de sine este destul de tricky, în special la adolescenți și tineri, dar este înzecit mai important pentru sănătatea noastră mintală.  

 

__

Ai o poveste personală pe care vrei să o publici pe YOU?

Trimite-ne textul tău la adresa hello at you dot com dot ro. 

Scrie în subiectul emailului Eseu Personal.

Textele trebuie să aibă între 5000 și 10000 de caractere (cu spații), să fie scrise cu diacritice și să se subscrie normelor de gramatică și ortografiere. 

Ne rezervăm dreptul de a nu publica textele care impun opinii politice, discriminatorii sau care conțin limbaj licențios. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?