fbpx

Retrospectiva YOU: 1 AN de educație în sănătate emoțională dedicată tinerilor

 In Evenimente, Sănătate emoțională, YOU inspirat de ei, YOU si parintii, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea, YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Aniversările se țin și în Pandemie. 

Sunt prilejul absolut natural să venim laolaltă, chiar și doar virtual, de data asta, să celebrăm pașii mici și mai mari care ne-au permis să luăm avânt, să creștem și să ne parcurgem, din 1 octombrie 2019 și până la 1 octombrie 2020, călătoria și misiunea în sprijinul educației emoționale a tinerilor din România.

YOU. împlinește astăzi un an de existență pe lume. 

Ne-am gândit ce să le urăm tuturor celor care au călătorit și construit alături de noi în acest an distinct și plin de încercări, și cum să ne urăm și nouă înșine, pentru că am reușit să îl traversăm. Și ne-am dat seama că toate urările astea sunt de fapt declarații: lumea crede că sunt declarații din partea oamenilor pe care sărbătoriții îi iubesc, dar am învățat de la oamenii buni din jur că de multe ori spunem la mulți ani pentru că vrem să fim parte din viața sărbătoriților, vrem să ne afirmăm ca prieteni, ca cei mai mari susținători ai celor pe care îi apreciem. 

E momentul în care cumperi un cadou și scrii de bine într-o felicitare că să demonstrezi cât de importantă e pentru tine persoana aceea.. și să speri că vei primi în schimb recunoaștere. Spunem la mulți ani și urăm “tot ce îți dorești”, dar până la urmă dorința e ca sărbătoritul să ne aprecieze și poate chiar să ne iubească. Nu întâmplător ajung oamenii să se simtă mizerabil când de ziua lor nu se înghesuie prietenii, colegii, rudele și cunoștințele să îi pupe. Bine, excludem pupatul, pentru că e Pandemie. Numai că, de obicei credem că e din cauză că se simt neglijați și neiubiți. Însă e și din cauză că nu le cere nimeni iubirea.

Aniversările sunt borne. Indiferent ce reprezintă. Sunt o ocazie bună să cerem (poate din nou) să fim iubiți, primiți, acceptați. E lumea plină de oameni care au înțeles pe dos.

Așa că, tuturor celor care sărbătoresc astăzi alături de noi un an de YOU., le urăm ca atunci când or să se gândească la toți oamenii care le-au spus la mulți ani, la toți cei care și-au amintit de ei și la toți prietenii care le-au fost alături în 2020, să se simtă copleșiți la gândul că toți își doresc să fie iubiți, pupați și îmbrățișați de către ei. Omu’ e un animal egoist și, de ziua lui, toată lumea vrea o bucățică din el!

La mulți ani tuturor celor care au devenit parte din familia YOU. în acest an. Tuturor celor care ne-au susținut, sprijinit, ancorat și încurajat. Tuturor celor care ne-au citit și ne-au scris. Tuturor celor care și-au amintit de noi.

La mulți ani nouă!

Suntem onorați de bornele pe care le-am atins împreună.

Suntem onorați să fim aici pentru voi. 

Vă mulțumim. 

***

YOU este un program complex de suport și orientare personală și profesională pentru adolescenții și tinerii din România, proiectat și îngrijit de DHM Company împreună cu asociația Varyafin.

Din Septembrie 2019, ne îngrijim de sănătatea emoțională a adolescenților din România.
Mintea și inima lor sunt curajul care ne inspiră să parcurgem, alături de ei, cele mai mari frici, spre viitorul pe care și-l imaginează, la care speră, pe care vor să și-l construiască.

Fricile nu dispar niciodată. Ne însoțesc prin viață, de la mic la mare, indiferent de unde venim și încotro ne îndreptăm. Curajul nu înseamnă să nu ne fie frică. Curajul înseamnă să pornim la drum și să existăm mai departe, în ciuda fricii, pe care, ascultând-o și validând-o, o putem îmblânzi.

De ce ți-e frică, nu scapi! spune o vorbă veche. 

De ce ți-e frică? Hai să aflăm împreună! spunem astăzi, după un an de YOU. 

De un an, suntem alături de adolescenți pe drumul lor. 

Curajul lor ne inspiră, ne emoționează și ne învață să continuăm, la rândul nostru, în echipa YOU., să mergem mai departe alături de tineri, în pofida fricilor noastre, complet naturale în acest moment istoric plin de incertitudini. 

Cum ne-a afectat COVID-19?

În contextul social impus de COVID-19, am încurajat tinerii să se implice cu povești personale ce privesc toate ariile vieții lor, sub impactul carantinei și izolării sociale. Corespondențe din carantină, care a devenit și o emisiune LIVE ce a avut loc de luni până vineri pe canalele noastre de social media în perioada stării naționale de urgență, este mobilul care în această perioadă ne-a apropiat de un număr semnificativ de adolescenți și tineri care au nevoie de comunicare și de suport.

În perioada pandemiei, primit un număr record de texte, de apeluri și de mesaje de la adolescenți și tineri care au nevoie imediată de suport. 

Un numitor comun al tuturor acestor apeluri este nevoia gestionării emoțiilor complexe în contextul distanțării nu doar de cei apropiați, ci de un întreg ecosistem în care erau obișnuiți să funcționeze.

Printre primele mesaje primite direct de la unii dintre ei, la debutul proiectului, am identificat necesitatea explorării unui paletar și mai vast de topicuri. Experiențele lor ne ghidează munca de a cerceta și expune contexte cu care tinerii se confruntă în mod constant, ne învață în permanență cum să comunicăm și să ne apropiem natural de această generație.

Cum poți susține viitorul tinerilor?

Contextul social curent și repercusiunile sale economice au afectat și activitatea Centrului YOU.

Peste 1200 de tineri au beneficiat până acum, gratuit, de suportul Call-Centerului.

Demersul centrului YOU. înseamnă sute de ore în fiecare lună în care alocăm empatie, dedicare, compasiune și suport specializat pentru vulnerabilitățile tinerilor, cauzate de abuz, depresie, anxietate, bullying, hărțuire sexuală sau neglijență parentală.

Pentru a ne putea continua activitatea de a susține constant adolescenții și tinerii, avem nevoie de ajutorul tău.

Termeni și condiții 

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?