fbpx

10 forme subtile de abuz psihologic instituționalizat și cum să te protejezi de ele

 In Sănătate emoțională, Scoala in lume

Trăim într-o țară în care, din păcate, abuzul psihologic din mediul academic nu este o întâmplare rar întâlnită, ba chiar, din contră, o putem identifica destul de des.

Persoanele în putere din aceste instituții au tendința de a face abuz asupra elevilor cu funcțiile pe care le au, iar asta nu trebuie să se întâmple neapărat direct, ci se poate și prin anumite forme de abuz psihologic, nu chiar atât de evident. 

M-am gândit la câteva tipuri de expresii, gesturi, acțiuni și vorbe care ar putea fi rău intenționate și care ar avea un impact negativ pe termen lung, asupra oricui. 

  1. Să îți spună că nu ești îndeajuns de bun.
  2. Să te facă prost/proastă indirect, prin diferite expresii sau „glume”.
  3. Să facă mișto de tine. 
  4. Să te facă de râs în fața celorlalți prin „glume” proaste sau comparații răutăcioase.
  5. Să îți spună că nu o să reușești în domeniul în care îți dorești să profesezi. 
  6. Să îți spună că nu o să poți niciodată să iei notă maximă într-un examen. 
  7. Să te certe pentru felul în care ești îmbrăcat/ă, pentru felul în care ai părul, pentru felul în care te machiezi sau pur și simplu pentru felul în care ești. Fetele, cel puțin, de multe ori s-au simțit puse la zid din cauza faptului că aveau o haină eclectică sau un ruj colorat pe buze, unii profesori numindu-le vulgare, fără ca ele să-și dorească să transmită acest lucru. 
  8. Să îți facă prea multe complimente, depășind limita etică/ să te atingă în moduri nepotrivite sau să facă glume cu tentă sexuală, cu scuza că sunt doar pentru amuzament și fără vreo intenție. 
  9. Să îți spună că degeaba încerci să-ți urmezi pasiunea, pentru că este foarte greu să răzbești în aceea arie (dans/desen/teatru/muzică și cam tot ce are legătură cu artele în general, dar nu numai).
  10. Să te demoralizeze sau să minimalizeze lucrurile pentru care tu ai muncit și de care ești mândru, fie că este vorba de o problemă la matematică, de o compunere sau de un examen important. Replicile de genul „se putea și mai bine”, „nu este rău, dar..”, „nu te bucura prea tare, pentru că….” etc, sunt propoziții care nu fac decât să diminueze încrederea pe care elevul și-a construit-o. 

Mulți nu iau în serios toate aceste detalii de zi cu zi din viața unui elev, dar abuzul psihologic instituționalizat este una dintre cele mai periculoase forme de abuz, pentru că contribuie inconștient la procesul de maturizare al fiecăruia și înrăutățește modul în care copilul va evolua și tipul de adult care va devenii. 

Tu, ca elev, ai mai multe opțiuni, printre care și puterea de a spune „stop”.

Deși sunt conștientă că în anumite cazuri pur și simplu nu avem ce să facem, este bine ca măcar să încercăm să remediem cumva situația prin care trecem. Țin minte că în timpul liceului am făcut mai mulți reclamație la directoare asupra unui profesor de psihologie, dar, din păcate, directoarea ne-a explicat să nu are ce să facă, pentru că puterea nu stă la ea, ci la ministerul educației care se ocupă cu repartizarea/retragerea profesorilor din funcții. Astfel, a trebuit să îndurăm tot anul acela și am fost nevoiți să ignorăm și să ne detașăm complet de ce spunea/ce făcea acel profesor. 

Consideră posibilitatea de a-i spune persoanei respective că te deranjează ceea ce face/spune și să-l rogi să înceteze, poți să faci reclamație la director/directoare, poți să implici și părinții dacă este cazul (uneori asta e cel mai bine, chiar dacă tu nu ai vrea) sau mai poți să ignori pur și simplu felul în care ești tratat (să înțelegi ca așa este el/ea și să nu o iei personal) și chiar dacă știu că nu este ușor, uneori atât poți să faci. Dacă situația este într-adevăr periculoasă pentru sănătatea ta mintală, poți face cerere să te muți la o clasă unde nu-l/o mai avea ca profesor/profesoară. 

Realizez, pentru că am trecut și eu prin asta, că de cele mai multe ori nu are cum să nu te afecteze ceea ce auzim din partea cuiva cu autoritate, dar vei înțelege mai târziu că vorbele acelor oameni răutăcioși, miștocari, abuzivi și obsedați de putere, nu fac doi bani și că numai tu prin forțele tale vei reuși ceea ce îți propui. 

Ai încredere în tine și nu asculta la răutățile unor frustrați care doar fac abuz de funcția pe care o au. 

***

YOU este un program complex de suport și orientare personală și profesională pentru adolescenții și tinerii din România, proiectat și îngrijit de DHM Company împreună cu asociația Varyafin.

Din Septembrie 2019, ne îngrijim de sănătatea emoțională a adolescenților din România.
Mintea și inima lor sunt curajul care ne inspiră să parcurgem, alături de ei, cele mai mari frici, spre viitorul pe care și-l imaginează, la care speră, pe care vor să și-l construiască.

Fricile nu dispar niciodată. Ne însoțesc prin viață, de la mic la mare, indiferent de unde venim și încotro ne îndreptăm. Curajul nu înseamnă să nu ne fie frică. Curajul înseamnă să pornim la drum și să existăm mai departe, în ciuda fricii, pe care, ascultând-o și validând-o, o putem îmblânzi.

De ce ți-e frică, nu scapi! spune o vorbă veche.

De ce ți-e frică? Hai să aflăm împreună! spunem astăzi, după un an de YOU.

De un an, suntem alături de adolescenți pe drumul lor. 

Curajul lor ne inspiră, ne emoționează și ne învață să continuăm, la rândul nostru, în echipa YOU., să mergem mai departe alături de tineri, în pofida fricilor noastre, complet naturale în acest moment istoric plin de incertitudini. 

Cum ne-a afectat COVID-19?

În contextul social impus de COVID-19, am încurajat tinerii să se implice cu povești personale ce privesc toate ariile vieții lor, sub impactul carantinei și izolării sociale. Corespondențe din carantină, care a devenit și o emisiune LIVE ce a avut loc de luni până vineri pe canalele noastre de social media în perioada stării naționale de urgență, este mobilul care în această perioadă ne-a apropiat de un număr semnificativ de adolescenți și tineri care au nevoie de comunicare și de suport.

În perioada pandemiei, primit un număr record de texte, de apeluri și de mesaje de la adolescenți și tineri care au nevoie imediată de suport. 

Un numitor comun al tuturor acestor apeluri este nevoia gestionării emoțiilor complexe în contextul distanțării nu doar de cei apropiați, ci de un întreg ecosistem în care erau obișnuiți să funcționeze.

Printre primele mesaje primite direct de la unii dintre ei, la debutul proiectului, am identificat necesitatea explorării unui paletar și mai vast de topicuri. Experiențele lor ne ghidează munca de a cerceta și expune contexte cu care tinerii se confruntă în mod constant, ne învață în permanență cum să comunicăm și să ne apropiem natural de această generație.

Cum poți susține viitorul tinerilor?

Contextul social curent și repercusiunile sale economice au afectat și activitatea Centrului YOU.

Peste 1200 de tineri au beneficiat până acum, gratuit, de suportul Call-Centerului.

Demersul centrului YOU. înseamnă sute de ore în fiecare lună în care alocăm empatie, dedicare, compasiune și suport specializat pentru vulnerabilitățile tinerilor, cauzate de abuz, depresie, anxietate, bullying, hărțuire sexuală sau neglijență parentală.

Pentru a ne putea continua activitatea de a susține constant adolescenții și tinerii, avem nevoie de ajutorul tău.

Donează 2 Euro cu textul VIITOR la 8836 și susține activitatea YOU.

Cu 2 euro poți aduce Viață, Iubire, Imaginație, Timp, Orientare și Responsabilitate pentru tineri.

Trimite textul VIITOR la 8836.

VIITOR înseamnă Viață, Iubire, Imaginație, Timp, Orientare și Responsabilitate.

Tinerii au nevoie de toate pentru a se dezvolta în adulți sănătoși emoțional și fizic, iar felul în care sprijinim susținut dezvoltarea lor personală și educațională este esențial pentru VIITORUL societății.

Termeni și condiții 

Citește aici mai multe despre lansarea Centrului YOU în 2019

Descoperă aici cum lucrăm cu tinerii în psihoterapie și mentorat

Implică-te în proiect ca voluntar

Sau susține-ne cu o donație unică, la alegerea ta. 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?