fbpx

Semne care îți pot arăta că un prieten suferă de depresie și cum poți interveni

 In Sănătate emoțională, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Depresia este o tulburare mentală care poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, cultură, naționalitate, etc. Din punct de vedere medical, depresia este atunci când modul în care te simți începe să îți facă viața mai dificilă sau când starea ta de spirit scăzută durează pentru o perioada mai lungă de timp sau continuă să revină din nou și din nou.

A te simți „low” din când în când este o parte normală a vieții, dar când emoții precum lipsa de speranță și disperarea se impun și pur și simplu nu vor dispărea, atunci vorbim despre depresie. Mai mult decât simpla tristețe ca răspuns la luptele și eșecurile vieții, depresia schimbă modul în care gândești, simți și funcționezi în activitățile zilnice. Poate interfera cu capacitatea ta de a lucra, de a studia, de a mânca, de a dormi și de a te bucura de viață. Încercarea de a trece peste zi poate deveni copleșitoare.

Depresia este o problemă gravă. Cei care suferă de ea au nevoie de sprijin și ajutor profesional. Dacă bănuiți că cineva este deprimat, puteți căuta câteva semne specifice. Acordați atenție diverselor schimbări din viața sa, chiar dacă pot părea nesemnificative. 

Astfel, sunt câteva repere care pot sugera existența acestei boli mintale și pe care le puteți urmării în cazul în care vi se pare că un prieten sau cineva apropiat suferă de ea: 

Pierderea interesului față de lucrurile care înainte îi plăceau – în momentul în care cineva pare că nu se mai bucură de nimic din ceea ce înainte îi făcea plăcere sau că pur și simplu „nu mai are chef de viață”, acesta poate fi un semn că omul respectiv nu mai este fericit. 

Dificultăți în ceea ce privește somnul – Depresia cauzează adesea modificări ale ciclului de somn. Cineva cu depresie se poate lupta să adoarmă sau poate începe să doarmă excesiv. 

Schimbările apetitului – dacă cineva slăbește sau se îngrașă mult într-o perioada scurtă de timp, poate însemna că este foarte stresat sau că are probleme în a găsi rezolvările problemelor cu care se confruntă, așa că mâncatul sau nemâncatul pot fi semne care indică depresia. 

Pesimismul/gândurile negative sau chiar sinucigașe – este important să fim atenți la modul în care acești oameni gândesc. În discuțiile despre cursul vieții/moarte/viitor ș.a, aceștia pot da indicii referitoare la starea lor mentală și în ce stare este aceasta. În majoritatea timpului, nu ar trebui să tratăm în glumă atunci când auzim pe cineva că vorbește despre într-un mod sinucigaș sau depresiv. 

Lipsa de energie sau senzația de oboseală permanentă – atunci când cineva este depresiv, de cele mai multe ori nu mai găsește nicio plăcere în a trăi sau în a fi fericit. Nu mai încearcă, nu mai „savurează” frumusețile vieții și nici nu mai este dornic să lupte pentru ele. 

Pierderea interesului în activitățile zilnice, poate fi, de asemenea un semn că depresia își face locul în viața cuiva, lăsând lipsa de energie și oboseala să devină stări constante care pun stăpânire pe fiecare moment al vieții acestor persoane. 

Probleme de concentrare – depresia poate inunda mintea cu gânduri negative. Acest lucru face dificilă concentrarea, iar dacă cineva suferă de depresie, este posibil să observați o scădere vizibilă a productivității.

Încredere și stimă de sine scăzută – în momentul în care cineva suferă de această boală, de cele mai multe ori, începe să nu se mai aprecieze și să nu mai aibă încredere în el, ba din contră, devine din ce în ce mai anxios. În majoritatea timpului aceste persoane se îndepărtează de familie și prietenii sau cel puțin încearcă și nu mai sunt oamenii „confident” de altădată. 

Vinovăția, de parcă tot ceea ce nu merge bine este vina lor – Vinovăția cu privire la fiecare aspect al vieții poate fi un indicator al depresiei, mai ales dacă motivele acesteia sunt banale. Persoana poate exprima vinovăția cu privire la greșelile din trecut și din prezent (de genul că nu au terminat facultatea sau că nu și-au păstrat un job sau că au greșit într-o relație precedentă etc). O persoană care se confruntă cu aceste gânduri se poate simți, de asemenea,  vinovat pentru emoțiile sale sau pentru existența sa în general. Își pot cere scuze, de exemplu, pentru că nu sunt prieteni buni sau pot simți nevoia de a-și cere scuze dacă au o stare nu prea bună. 

Fericirea forțată și „mood swings” – O persoană care este în mod normal relaxată, poate părea brusc foarte fericită sau cu o dispoziție „mult prea bună” tot timpul, deși acțiunile sale sunt în contradictoriu cu starea lui de spirit. De exemplu, un prieten poate să zâmbească întotdeauna când îi vezi, dar să observi că în general se îndepărtează de tine prin diferite metode. În același timp, s-ar putea să observi că cineva care pare fericit refuză invitațiile de a ieși afară, returnând rareori mesajele/apelurile și, acționând altfel, este modul in care se izolează de ceilalți. În plus, persoanele cu depresie pot avea emoții volatile, fiind un indicator foarte bun pentru a-ți da seama că cineva este deprimat.

Grija de a avea toate lucrurile „în ordine” – Acesta este un mare „red flag”. De exemplu, poate încerca să se împace cu prietenii cu care s-a certat la un moment dat sau cărora le-a greșit, poate să încerce din greu (să muncească în plus, să le ceară părinților bani etc) să își achite datoriile de pe la cunoscuți sau de la bancă, dacă este cazul, poate să depună eforturi pentru a-i ajuta pe toți din jurul lui dacă aceștia au vreo problem. În plus, aceștia pot avea tendința de a da oamenilor dragi din viața sa, lucrurile sale, până și cele mai valoroase dintre ele, drept cadou sau pur și simplu fără niciun motiv. 

Mai mult decât atât, depresia nu este întotdeauna caracterizată prin tristețe și lipsă de energie, există cazuri în care oameni care păreau cât se poate de funcționali sau de entuziaști, au trecut prin această boală, fără a reuși să o depășească.

Așa că, trebuie să fim atenți și la și cele mai mici schimbări, chiar dacă aparent nesemnificative, pentru că și organizarea unei petreceri poate fi un „rămas bun” din partea cuiva și un cadou neașteptat poate însemna „uite ceva să îți amintească de mine” și un zâmbet și o îmbrățișare călduroasă pot însemna „o să-mi fie dor de tine”.

Nu avem mereu de unde să știm ce se va întâmpla și niciodată nu vom știi exact ce se întâmplă în sufletul și mintea oamenilor de lângă noi, dar, ce putem să facem, este să fim lângă ei, să îi iubim, să îi facem să conștientizeze că sunt iubiți, apreciați și importanți pentru noi și pentru lumea asta și să îi „verificăm” odată la ceva timp cu un „ce faci?, cum mai ești?, toate bune?” etc, pentru a le face clar că îți pasă. 

Astfel, aceste câteva semne de mai sus pot fi indicii prin care ne putem da seama dacă cineva cunoscut se confruntă cu o astfel de problemă. 

Trebuie să fim conștienți că depresia este o boală serioasă, care trebuie tratată din timp și care, cu ajutorul potrivit, poate fi remediată în timp. Cere ajutor în cazul în care te confrunți tu sau cineva apropiat cu această tulburare. 

 

Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

Orice  tânăr care are nevoie să discute despre experiențele pe care le întâmpină, indiferent de severitatea lor, poate apela gratuit și fără să își dezvăluie identitatea linia YOU., unde intră în contact direct cu personal pregătit, la orice oră, care să îl asculte cu compasiune și să îi ofere suport imediat în situații critice. Durata unui apel nu este limitată ca timp, întrucât ne dorim ca beneficiarii acestui serviciu să se simtă ascultați, înțeleși, sprijiniți și îndrumați spre soluții care le pot, în primul rând, salva viața.

0800 070 YOU / 0800 070 968

sau hello at you dot com dot ro

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?