fbpx

Claudiu Ciubotaru: “Ai răbdare, pentru că totul se întâmplă atunci când ai tu nevoie”

 In YOU inspirat de ei

Claudiu Ciubotaru este co-founder al revistei Star Gossip. Preocupat de marketing, de muzică, de relațiile interumane, a învățat singur limba rusă din pasiune pentru o formație, și rămâne convins că toate lucrurile de care avem nevoie se întâmplă exact atunci când trebuie în marea schemă a lucrurilor. 

Timpul tău liber, în adolescență, arăta cam așa…

Citeam cărți, ieșeam cu prietenii, compuneam muzică și mă ocupam, împreună cu buna mea prietenă, Andreea Mihalache, de revista online pe care o avem și astăzi. Încercam să fiu mereu ocupat. Nu îmi plăcea să stau și să nu fac nimic. Cred că abia pe la finalul adolescenţei mi-am dat seama că și momentele în care stai și nu faci nimic au un rost şi sunt de ajutor. 

Ce te-a învățat școala și ce ai mai fi vrut să te învețe?

Școala m-a învățat să fiu organizat, responsabil și m-a maturizat. Vorbesc despre maturizare, deoarece prea multă susținere din partea familiei nu am primit în ceea ce privește școala, astfel am fost nevoit să am grijă de mine singur. Erau mereu plecați sau ocupați cu munca. Ironic, tot pentru mine, noi, ca familie. De multe ori prezența și implicarea unui părinte este mai importantă decât orice lucru material pe care acesta ți-l oferă. O bună perioadă de timp m-a deranjat acest lucru, dar am învățat să văd partea pozitivă. Cred că este una dintre experienţele care m-au ajutat să mă dezvolt cel mai mult.  

Ce ai învățat singur?

Singur am învățat să vorbesc limba rusă. Eram obsedat de trupa t.A.T.u și voiam să înțeleg ce spun atunci când dădeau vreun interviu sau când le ascultam piesele. De când trupa s-a despărțit, au luat cu ele și rusa pe care o știam. Hahaha. Într-o notă mai serioasă, singur am învățat să iau decizii asumate care duc și la consecințe… nu mereu în favoarea mea. Partea bună, am înțeles că din greșeli am ce să învăț și astfel pot să evoluez. Calitatea sentimentului post eșec s-a îmbunătățit când am realizat asta. 

Care au fost problemele adolescenței pentru tine? (fricile, momentele/ situațiile dificil de gestionat etc.)

Problema mea în adolescență a fost lipsa de implicare a părinţilor. Mă simțeam singur și neînțeles. O bună perioadă de timp am crezut că pur și simplu nu le pasă. Apoi am înțeles că așa sunt ei. Vorba aceea: “atât poți, atât oferi”. În schimb, am avut parte de multă libertate și asta m-a ajutat să am parte de experiențe noi și, în consecință, să devin destul de independent la maturitate. Am știut cum să negociez regulile impuse de părinții mei și le respectam cu toții în egală măsură. 

De unde așteptai sprijin pentru ele? Și… unde l-ai găsit?

De la părinți așteptam sprijin. Ei au fost parte din problemă. Sprijin emoţional mi-am oferit singur. Nu a fost ușor, însă, cu timpul, anumite așteptări au dispărut și au apărut altele. Au apărut așteptările față de propria mea persoană. Chiar și astăzi, nu am multe așteptări din partea celor din jur. Nimeni nu este obligat să facă nimic pentru nimeni. Totul ține de bunul simț pe care îl dezvolți și dacă știi ce înseamnă respectul. Dacă ai aceste două calități, crede-mă că ești pe drumul cel bun. 

Cu ce succese a venit perioada adolescenței pentru tine? Ce situații/persoane/lucruri din tine le-a provocat?

Primul succes a fost Star Gossip Magazine urmat de jobul de PR de la Teatrul Național din Timișoara. Acela a fost primul meu job real. Am întâlnit multe persoane care au crezut în mine și de la care am învățat cum stă treaba cu empatia, onestitatea, responsabilitatea și dezvoltarea personală. Am învățat să ies din zona mea de confort și mă bucur că am făcut asta. Am avut parte de experiențe super faine alături de oameni la fel de faini! 

Când erai adolescent, te inspira/motiva sau îl vedeai ca pe un mentor pe….

Eram motivat de succes. Nu de faimă, ci de succes. Succesul pentru mine înseamnă să pot să fac ceea ce îmi place și ceea ce mă face fericit!

Momentul în care te-ai simțit adult a fost…

M-am simțit cu adevărat adult atunci când am decis să mă mut singur și am înțeles cât de complicat este să fii independent. Cred că ceea ce vreau să spun de fapt este că am devenit adult atunci când am înțeles cu adevărat valoarea pe care o au banii pe care îi produci de unul singur. 

Ca un adult să se apropie de tine când erai adolescent și să fii deschis față de el, trebuia să…

Sunt o persoană destul de rezervată și cred că așa am fost mereu. Nu prea mă deschid în fața persoanelor necunoscute dar, să răspund la întrebare, trebuia ca acel om să fie sincer. Și astăzi apreciez și prefer sinceritatea decât să te învârţi în jurul cozii. 

Cât de mult îi înțelegi pe tinerii de azi? Care sunt trucurile prin care îi apropii de tine? 

Îi înţeleg destul de bine, pentru că și eu am trecut prin aceleași etape ale adolescenţei. Sinceritatea este lucrul care mă apropie de ei. Sunt sincer și le spun exact ceea ce gândesc, ce așteptări am de la ei și ce se întâmplă dacă nu ne respectăm reciproc. O relație bazată pe respect și, mai ales, respectul intimității unui adolescent, este rețeta spre o relație de succes. 

Crezi că au nevoi diferite față de cele ale generației tale? (Argumentează, te rog)

Nevoile sunt aceleași. Am observat că există tendinţa de a minimaliza aportul adus de tinerii din ziua de astăzi societăţii. Sunt înzestrați cu multe aptitudini, iar accesul pe care îl au la informație îi fac o adevărată forță. Cred doar că nu sunt conștienți de puterea informației și, astfel, nu știu cum să o folosească în dezvoltarea lor personală și a celor din jur.

Lucrurile care te linișteau, îți aduceau pacea în adolescență erau…

Muzica a fost și este cel mai bun calmant pentru mine. În prezent mă liniștesc când mă plimb cu mașina și ascult muzică. 

Ești clasa a XII-a și urmează să decizi… încotro. Știi care ți-e vocația? (argumentează, te rog, de unde claritatea sau, de unde confuzia, după caz. Adică, ce anume te-a ajutat să știi foarte bine ce vrei să faci sau ce simți că te-a adus în confuzie și ce nevoi ai avea pentru a lua o decizie pe care să o simți ca fiind bună)

Pentru mine a fost simplu. Îmi doream să fiu înconjurat de persoane și să fiu ascultat. Ceea ce vreau să spun este că am luat din fiecare experiență trăită doar partea pozitivă; partea care am simțit că mă ajută cu adevărat. Astfel mi-am dat seama ce fel de persoană sunt și care sunt nevoile mele, ce mă face fericit. În timp am transformat nevoia mea în jobul pe care îl am în prezent. Îmi place atât de mult, încât consider că este o extensie a mea. Tot ceea ce fac în viață, fac cu inima deschisă și cu bucurie. Dacă ceva nu îmi place, nu fac acel ceva. Simplu. Sănătatea mentală este cel mai important lucru pentru mine. 

Ce-ți spui tu, cel de acum, ție – celui de la 20 de ani?

Ai răbdare, pentru că totul se întâmplă atunci când ai tu nevoie! Nu te grăbi să creși, ci să găsești cât mai multe experiențe, chiar dacă unele îți vor aduce lacrimi sau tristețe în suflet. O să vezi că, în timp, o să îți dai seama că ți-au făcut bine. Nu-ți fie frică de eșec! Transformă-l în cel mai bun prieten al tău! 

Vorbește-le în câteva cuvinte adolescenților despre cariera ta

Sunt un antreprenor obsedat de marketing, comunicare și calitatea produselor sau proiectelor în care sunt implicat. În 2015, la vârsta de 21 de ani, am înfințat prima mea companie (agenție de marketing și dezvoltare business), la 24 cea de-a doua (agenție specializată în branding). Urmează a 3-a. Să vedem. Sunt Cyborg-head-ul din culise al revistei Star Gossip Magazine și moderatorul InSTAR show, emisiune online pe Instagram unde stau la poveşti cu persoane din toate domeniile și industriile.

Din lecțiile adolescenței tale, ce le transmiți adolescenților de azi? (cel mai bun sfat al tău, mai multe sfaturi sau ce simți, pur si simplu) 

Ideea este următoarea: să nu îți fie frică să încerci! Încearcă, încearcă şi reîncearcă! Încercarea îți poate aduce noi posibilități, calități și o să îți dai seama mult mai bine de ceea ce ești capabil să faci. Îți afli valoarea! Ieși din zona ta de confort ori de câte ori ai ocazia și nu uita să zâmbeşti atunci când o faci! Nu te obligă nimeni, este alegerea ta! Ocroteşte-ţi sănătatea mentală și bucură-te de viață! Cum știi, cum vrei! Doar fă-o!  

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?