fbpx

9 situații în care e indicat să renunți la un terapeut

 In Sănătate emoțională

Am realizat o listă cu cele mai frecvente 9 comportamente pe care un terapeut nu ar trebui să le adopte niciodată în relația cu clientul lor. Această listă nu este exhaustivă, dar se bazează pe experiența mea și a prietenilor mei, pe studii clinice și pe recomandările deontologice ale unor terapeuți buni pe care i-am cunoscut.

  1. Nu pot să ofere sau refuză să vă ofere informații despre tipul de terapie sau metoda pe care o folosesc.

Aceasta este de fapt prima întrebare pe care ar trebui să o adresați unui psihoterapeut la sesiunea inițială de cunoaștere reciprocă. Ar trebui să fie capabili să se prezinte temeinic din punct de vedere profesional și să explice metoda lor de lucru și tipul terapiei în care sunt specializați. Primele sesiuni nu sunt doar un schimb de informații între pacient și specialist, ci și negocierea modului în care terapia va fi evaluată, cât timp poate dura și care sunt rezultatele așteptate pe baza obiectivului abordat. Dacă terapeutul nu poate sau nu vrea să dezvăluie astfel de informații de bază, ar trebui să rezervați mai multe întâlniri cu alți specialiști și să decideți ulterior cine este cel mai potrivit pentru voi. Primele întâlniri în terapie sunt ca interviurile de angajare, în care tu ești clientul și terapeutul este furnizorul tău de servicii. Asigurați-vă că știți bine cu cine lucrați!

  1. Vorbesc prea mult.

Accentul în terapie ar trebui să fie asupra ta – clientul. Ați ajuns la cabinetul terapeutului pentru a cere  ajutor, pentru a vă înțelege sau a vă îmbunătăți ca persoană. Un terapeut ar trebui să știe când să deschidă un subiect diferit, cum să te ghideze într-o situație emoțională dificilă și, mai ales, când să taci. Cu excepția cazului în care îți oferă informații importante despre tratamentul tău, progresul sau cer informații mai relevante de la tine, nu ar trebui să facă sesiunea despre ei înșiși.

  1. Nu păstrează un dosar sau uită informații importante despre cazul pacientului.

Bineînțeles, terapeuții sunt oameni și cu zecile de pacienți pe care îi văd în fiecare săptămână este normal să uite uneori una sau alta. Cu toate acestea, dacă terapeuții uită informații cruciale despre situația voastră, ar trebui să îi întrebați dacă păstrează un dosar al cazului dvs. Un dosar pentru pacienți este obligatoriu și relevant în sensul că acesta conține toate informațiile importante despre situația trecută și actuală a acestora, împreună cu progresul realizat în sesiuni. Dacă terapeutul nu păstrează astfel de jurnale, ar fi indicat să căutați un terapeut cu un grad mai mare de organizare.

  1. Oferă sfaturi nesolicitate.

Acesta este semnalul de alarmă pentru a concedia un terapeut, și este singurul lucru pe care psihoterapeuții nu ar trebui să-l facă niciodată. Oferirea unui sfat de viață pacientului este lipsită de etică. Întregul scop al terapiei este să devii conștient de propriile gânduri, emoții și nevoi și să poți lua decizii de unul singur, indiferent cât de dificil este sau cât durează să atingi acel nivel de conștientizare. A vedea un terapeut care acționează ca un prieten simpatic sau un părinte care știe întotdeauna ce este mai bine să faci este nu numai complet contraproductiv, dar poate fi periculos dacă te afli într-un teren instabil / nu știi ce este mai bine pentru tine.

  1. Se apropie prea mult de tine …

… fizic sau emoțional. Relația pe care o dezvolți în terapie ar trebui să respecte limite sănătoase. Dacă terapeutul tău te atinge, te îmbrățișează sau inițiază alte tipuri de contact fizic fără a avea consimțământul tău, ai dreptate să te întrebi dacă este în regulă, mai ales dacă simți că împing prea mult în spațiul tău personal.

  1. Îți fac avansuri sexuale

Fugi de acolo. Acum. Sau sună la clinica cu care lucrează și spune ce ai pățit. Acest lucru este acceptabil în niciun caz și terapeutul nu ar trebui nici măcar să mai poată profesa în domeniul său de lucru.

  1. Întârzie. În mod constant.

Întârzierea uneori pentru un motiv bun este umană, dar dacă terapeutul vă face să-l așteptați în mod constant și nu oferă timp suplimentar în sesiuni, luați în considerare găsirea unui terapeut alternativ care să își respecte clienții.

  1. Nu vorbesc deloc.

Terapeuții nu vorbesc mult în general, deoarece sesiunile se concentrează asupra pacientului. Cu toate acestea, un terapeut complet mut poate fi confuz și deranjant pentru majoritatea oamenilor. Dacă refuză să răspundă la oricare dintre întrebările voastre, nu fac niciun comentariu și pur și simplu vă lasă să vorbiți la nesfârșit fără niciun fel de îndrumare sau atenție, ați putea lua în considerare să căutați o altă abordare.

  1. Te abuzează, te hărțuiesc sau te insultă.

Dacă vi se întâmplă așa ceva, să știți că nu sunteți acolo pentru a fi judecați în funcție de corpul vostru, de alegerile personale, de sexualitate, de sănătate, religie sau de deciziile generale din viața voastră. Sunteți acolo pentru a afla despre voi înșivă și pentru a vă vindeca cu ajutorul unui profesionist căruia nu i se permite să vă lovească atunci când sunteți cel mai vulnerabili. 

 

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?