fbpx

Metode prin care te poți elibera de stres și reconecta cu propriul corp

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine

Societatea modernă este orientată către minte: de-a lungul unei zile, suntem bombardați cu informații, avem lucruri de făcut, rar ne oprim să simțim cu adevărat ce se întâmplă în noi. Ne petrecem timpul în propriul cap, analizând, plănuind, gândind. Tensiunea psihică și fizică se acumulează și creează un cerc vicios, în care simțim nevoia să fugim de ea în puținele momente de respiro.

Pe termen lung, acest ritm rapid duce la afecțiuni psihice cum ar fi anxietate, depresie, burn-out, precum și diverse probleme fizice. O rutină în care includem momente de reconectare cu sinele este vitală pentru a coborî din minte înapoi în corp și inimă, pentru a face mai mult loc intuiției și a ne regăsi centrul. Iată câteva metode prin care îți poți liniști mintea și îți poți simți mai bine nevoile corpului:

Petrece timp în natură

Puterea tămăduitoare a naturii este bine documentată și te poate ajuta să găsești liniște interioară, relaxare, conexiune cu tine și cu mediul înconjurător. Dacă locuiești departe de pădure, râu sau lac, ia-ți niște timp să stai în parc, într-un loc mai retras, respiră și bucură-te de priveliște. Încearcă să interacționezi cu natura cu toate simțurile, nu te grăbi, alungă impulsul de a face ceva anume și lasă spațiu pentru intuiție. 

O altă practică extrem de benefică pentru sănătatea ta fizică și psihică este “împământarea”, sau earthing. Scoate-ți încălțămintea și simte pământul sub picioarele tale goale. Contactul direct cu pământul are efecte incredibile asupra sistemului nervos și muscular, reduce stresul, îmbunătățește somnul și are un efect anti-inflamator. Aceleași efecte pozitive le vei simți și dacă petreci timp într-un cadru natural.

Dansează

Dansul este o metodă excelentă de a pune corpul în mișcare și de a stimula hormonii fericirii. Închide ochii și lasă corpul să te ghideze, să se miște așa cum vrea el. Nu e nevoie să știi mișcări anume sau să pui presiune pe tine. Permite corpului să conducă și dansul tău interior va ieși la iveală. 

Practică yoga

Străvechea practică indiană ne ajută să ne menținem corpul sănătos și mintea liniștită. Efectele sale pozitive sunt numeroase și este o unealtă ideală pentru reducerea anxietății și a stresului. Dacă nu ai mai făcut yoga până acum și mersul la un curs nu este accesibil pentru tine, poți începe să practici yoga acasă. Găsești pe internet numeroase resurse și videouri care te pot ghida. 

Începe cu posturi ușoare, ascultă-ți corpul pentru a nu îl forța și nu uita să respiri. Yoga nu este despre performanță, despre câte asane complicate poți face, ci este o ocazie de a te reconecta cu corpul tău și a descoperi părțile care au nevoie de mai multă grijă și atenție, un moment în care concentrarea ta se mută din minte, în corp. 

Dacă yoga nu te tentează, poți include orice fel de mișcare fizică în rutina ta zilnică, fie că este o plimbare lungă, jogging, mers la sală sau un sport de echipă.

Meditează

Meditația nu are ca scop golirea minții, ci direcționarea atenției într-un singur loc. Există multe metode prin care poți medita, inclusiv prin activitățile tale, atâta timp cât încerci să fii acolo cu toată prezența ta în timp ce faci lucrul respectiv, fie că te plimbi sau speli vase. Poți începe cu exerciții de meditație asupra respirației, sau cu “scanarea” corpului pentru a identifica punctele de tensiune și a le relaxa.

Cu cât te obișnuiești mai mult să îți observi gândurile fără a te identifica cu ele, cu atât devine mai ușor să navighezi propriile emoții și să îți înțelegi lumea interioară. Asta nu înseamnă că trebuie să îți reprimi emoțiile pe care le consideri negative, dimpotrivă – ele au nevoie să fie acceptate și ascultate, pentru că ne arată niște nevoi care nu sunt împlinite. Timpul pentru meditație este un spațiu în care îți poți explora aceste nevoi fără judecată, cu blândețe și compasiune față de tine. 

Respiră conștient

Mulți dintre noi nici nu realizăm că respirația noastră este superficială, incorectă, contribuind astfel la starea subtilă de tensiune pe care o simțim deseori în decursul unei zile. Exercițiile de respirație sunt extrem de utile pentru calmarea minții și a corpului. Pentru început, poți petrece câteva minute – când te trezești, înainte să te culci, când simți că stresul începe să apară – în care îți muți atenția către respirație și respiri adânc, permițând aerului să ajungă în abdomen. Las-o să curgă de la sine, nu o grăbi sau forța, fii observatorul ei, simte drumul aerului înăuntrul și în afara corpului tău.

Poți experimenta cu diferite exerciții de respirație, în funcție de nevoile tale. Împreună cu meditația, respirația conștientă este una dintre cele mai puternice unelte care te ajută să reduci anxietatea și să intri într-o stare de relaxare.

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?