fbpx

Cum gestionezi momentul în care ești părăsit pentru altcineva?

 In Sănătate emoțională, YOU și prin ce trec alții

 

…sau poate persoana cu care ai fost începe o relație cu altcineva, aproape imediat după despărțire.

Depinde, evident, de care parte a poveștii ești. Mereu, ceea ce simți și ceea ce vrei să vezi este mai puternic decât realitatea obiectivă. Până la urmă, această realitate obiectivă este alcătuită din bucăți de realități subiective ale celoralți. Nu există acest adevăr suprem, când vine vorba de intenții, relații și, mai ales, emoții greu de gestionat. Uneori, ne mințim pe noi înșine. Ani de zile.

Am venit să vorbesc despre un subiect delicat. Am fost în mai multe tabere: cea care s-a despărțit de el, iar apoi a intrat imediat într-o relație, cea care a intrat într-o relație cu cineva care tocmai se despărțise și cea înnebunită de suferință că cel care îi declara iubire veșnică, și-a găsit jumătatea la o săptămână după despărțire.

Modul în care reacționezi în fața acestor situații mi se pare greu de gestionat, mai ales când ești copleșit de emoții.

Gândul meu către acest subiect a apărut în momentul în care m-am întâlnit cu cineva pe stradă, cu care nu mai vorbisem de câțiva ani și mi-a zis: “Am auzit că i-ai furat bărbatul lui X”.

Am trecut în câteva secunde de la confuzie, la furie, la negare și tot repetam “nu pot să cred așa ceva”. Mi se părea complet absurd.

CUM S-A VĂZUT DE LA MINE

Ei erau împreună de 10 ani. Separat, îmi spuseseră că este o relație toxică și disfuncțională, care avea și episoade de violență verbală și fizică. I-am întrebat pe amândoi – de ce nu se despart. Nu am primit un răspuns clar. Apropiații insistau că își fac rău reciproc. Asta știam eu. În cele din urmă s-au despărțit, iar el a venit după mine în orașul în care lucram atunci să-mi declare iubirea și să-mi propună să începem o relație. 

Am refuzat de mai multe ori. I-am zis să își ia timp să fie singur. Dar m-a impresionat cu gesturile romantice și cu insistența lui, cu siguranța că noi doi ar trebui măcar SĂ ÎNCERCĂM, să vedem ce iese. I-am spus că nu cred că e ok să iasă dintr-o relație ca să intre brusc în alta. M-a contrazis, spunând că relația aceea era, de fapt, demult încheiată. Până la urmă, m-am hotărât să îi dau o șansă.

Relația a început frumos, dar nu a decurs armonios. Țin minte că era multă anxietate acolo, și de la mine, și de la el.  Îngrijorarea mea cu a trece dintr-o relație într-alta avea fundamente reale. După câteva luni ne-am despărțit. Iar apoi am auzit zvonul cu “furatul bărbatului” și m-am simțit îngrozitor la gândul că sunt oameni care cred că asta fac eu – vânez bărbați care sunt într-o relație. Am încercat să mă pun în pielea celeilalte persoane și să înțeleg de ce a dat vina pe mine pentru nereușita relației. Nu am un răspuns, știu doar că mi s-a părut nedrept și absurd. Țin minte că la un moment dat, ca să fac haz de necaz, mi-am imaginat un desen animat în care intru în casă mascată, îl pun pe bărbat într-un sac și îl fur, obligându-l să trăiască alături de mine. 

PARTEA CEALALTĂ

Am fost și în locul celeilalte femei. M-am despărțit după o relație lungă în care ne promisesem dragoste eternă. Motivele principale au fost episoadele de posesivitate și gelozie care mă afectau, atât personal, cât și profesional.

La doar o săptămână după despărțire, am aflat că era cu altcineva. La alte două săptămâni un prieten comun mi-a zis că vor să se căsătorească. Am suferit îngrozitor pentru că mi s-a părut că nimic din ce mi-a spus nu fusese adevărat. Nu eram unică, nici marea iubire, nu însemnasem nimic, nu eram decât cineva ușor de înlocuit. Am plâns nopți întregi, deși eu fusesem cea care pusese punct.

După ani de zile am aflat și adevărul – fusese o răzbunare pentru faptul că m-am despărțit de el. A stat o perioadă cu tipa respectivă, apoi s-au despărțit. Toată povestea despre căsătorie era inventată ca să mă facă să sufăr așa cum suferise și el la despărțire.

Ce am învățat

Relația care se naște pe fundamentul unei suferințe provenite din încheierea altei relații nu durează. E nevoie de timp pentru ca rănile să se vindece. E nevoie de doliu pentru relația pierdută. E nevoie să îi mulțumești omului cu care ai împărțit patul, spațiul, mâncarea, săruturile, călătoriile, gândurile, fricile. Să îi mulțumești pentru experiență, pentru ceea ce ai învățat despre tine și despre lume. Chiar dacă s-a terminat. Chiar dacă simți furie. Chiar dacă poate tu încă îl mai iubești, în ciuda faptului că relația nu este funcțională.

Este mereu nevoie de două forțe pentru ca orice relație să meargă. Nu poți trage de unul-singur. Nu poți forța pe nimeni să te iubească. Și nici să nu te mai iubească. Ca să nu mai zic că nu ai cum să furi pe cineva. Și, ca să mă întorc la titlu: cum gestionezi când ești părăsit pentru altcineva? Cu răbdare, cu plâns, cu introspecție. Uneori ajută să pui în scris ceea ce simți. Scrisori. Nu trebuie neapărat să le trimiți destinatarului, e suficient să le scrii. Furia direcționată către persoana pentru care consideri că ai fost părăsit/ă nu va face decât să te țină într-un blocaj emoțional care îți va accentua suferința. Nu așa se vindecă rănile, chiar dacă de cele mai multe ori pare mai simplu să dăm vina pe cineva din exterior. Știu, pentru că și eu am făcut asta. Și mi-am îngreunat procesul de vindecare, având tendința să mă “repar” intrând repede într-o nouă relație disfuncțională. Double-trouble. Mi se pare esențial să îți dai voie să fii singur/ă după o despărțire, să te (re)apropii de tine, să te recalibrezi, să ai grijă de tine și să ajungi în punctul în care consideri că meriți tot ce e mai bun și mai frumos.

Între timp, am învățat că atunci când există comunicare și sinceritate, când ai încredere în omul de lângă tine – problemele și conflictele se pot rezolva într-un mod sănătos. 

Am mai învățat că iubirea nu este suficientă pentru a “salva” o relație, dar că este esențială pentru a construi una.

Și am mai învățat că jumătate dintre probleme se rezolvă atunci când nu mai luăm lucrurile așa personal. Dar asta este o poveste pentru un alt articol.

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?