fbpx

Să fac sau nu un doctorat? Pro și contra

 In Scoala in lume, YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Deși pentru unii diploma de doctorat poate părea foarte departe, este benefic pentru toată lumea să știe care este faza cu acest titlu de „doctor”, cum îl poți obține, dacă este necesar sau nu și dacă merită timpul și banii tăi sau nu. 

Astfel, cea mai bună soluție de a îți da seama dacă să faci sau nu doctoratul, este chiar o listă de argumente pro și contra, care să îți ușureze alegerea. 

Deși este o decizie destul de importantă pentru viața ta, până și această idee poate avea avantajele și dezavantajele ei, care se conturează, evident, și în jurul personalității tale, voinței, deziciilor pe care vrei să le iei în viitor, unde vrei să ajungi cu viața ta și dacă această diplomă este sau nu relevantă vieții pe care o duci acum, timpului pe care îl ai și dacă până la urmă îți dorești sau nu să faci pasul ăsta. 

Sper ca lista de mai jos să te ajute în luarea unei decizii bune pentru tine.

Voi începe cu pro-urile care consider că sunt relevante pentru oricine: 

 • Voi începe prin a-ți spune că dacă alegi un domeniu care-ți place (ceea ce este mereu recomandabil), vei avea mereu bucuria de a învăța și de a te documenta pentru această lucrare.
 • Este cel mai înalt grad posibil pe care îl poți avea, așa că dacă aspiri la atingerea celui mai înalt punct din carieră și la „a fi cel mai bun”, atunci teoretic această diplomă îți oferă asta. 
 • Vei fii recunoscut ca un expert și un profesionist în domeniul pe care îl alegi și vei avea și o diplomă care să demonstreze asta.
 •  Abilitățile analitice, de research și de profesionalism vor crește considerabil în timpul studiului pentru doctorat și cu siguranță te vor ajuta și pe viitor. 
 • Unele job-uri solicită această diplomă, iar dacă vreodată ai vrea să predai sau să fii colaborator la o instituție dedicată acesui lucru, nu vei putea. Deși poate nu te-ai gândit niciodată că ai vrea să faci asta, există posibilitatea ca în viitor, după ce acumuluzei multe informații pe un domeniu care-ți place, să simți nevoia de a împărtăși tot ceea ce știi și cu alții.
 • Vei putea să folosești experiența de doctorat pentru a învăța rapid noi lucruri în domenii care au legătură cu cel ales de tine, dar și pentru a te adapta la diferite cerințe de la locul de muncă 
 • Vei învăța cum să fii mai dur (din punct de vedere psihic) din cauza tuturor criticilor pe care va trebui să le suporți atunci când îți prezinți propunerea de cercetare
 • Încrederea. Studierea pentru un doctorat este o modalitate sigură de a-ți spori încrederea în sine și în credința ta
 • Chiar dacă poate sună superficial, vei trăi luxul de a fii numit „doctor” în aria în care profesezi.

Acestea sunt din perspectiva mea, cât și din puțină documentare, pro-urile pentru care ar trebui să nu mai stai pe gânduri și să te înscri la doctorat. 

Însă, în același timp, există și câteva dezavantaje pe care o să le înșirui aici, în ceea ce privește aceastp diplomă: 

 • Este destul de scump, cel puțin pentru un absolvent de facultate și masterat de la noi din țară și pentru că nu prea sunt locuri la buget, este destul de greu să intri. 
 • Un doctorat nu te va ajută neapărat să obții un loc de muncă, cu excepția cazului în care este vorba de cercetare (unde este posibil să fie solicitat). 
 • Să trăiești, să respiri și să  te gândești la nimic altceva decât la domeniul tău de studiu pentru o perioadă prelungită de timp te poate face să crezi că acest lucru este tot ceea ce există în viață și inconștient te poate face să ai o bulă a ta. 
 • Potențialii angajatori te pot privi ca excesiv de calificat, cu un prea mare accent pus pe studii și cu o experiență insuficientă, mai ales dacă încerci să te aventurezi în afara domeniului de cercetare.
 • Este posibil ca mulți dintre prietenii și colegii tăi să fie la a doua sau a treia promovare până când tu ai terminat definitiv cu studiile pentru doctorat.
 • Va trebui să ai un partener care să înțeleagă că vei fi absent atât nu din punct de vedere fizic, cât și mental, în timp ce încerci să faci o descoperire în domeniul ales.
 • Să ai încă de la grădiniță și până la master „școală” în continuu, ca mai apoi să te aventurezi spre un doctorat, pare cam mult.
 • Probabil în anii respectivi nu o să mai ai luxul unui serviciu cu normă întreagă, fiind oricum destul de obositor și învățatul propriu-zis și odată ce ai terminat în sfârșit, va trebui să recuperezi. 

Din punctul meu de vedere, doctoratul merită făcut în momentul în care îți dorești să evoluezi și simți tu nevoia de a primii un nou statut în domeniul care-ți place.

Nu este pentru toată lumea și cu siguranță nu toată lumea are nevoie de el, dar dacă simți că te afli în etapa din viața ta în care vrei să dai mai departe tot ce ai acumulat și în care îți dorești să te adâncești mai mult în lucrul care îți place, atunci asta este pentru tine!

Recent Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?