Ce este asexualitatea și ce trebuie să știi despre ea?
Asexualitatea (sau nonsexualitatea) este lipsa atracției, interesului sau dorinței sexuale față de activitatea sexuală. Ea poate fi considerată lipsă orientării sexuale, sau una din cele patru variații ale acesteia, alături de heterosexualitate, homosexualitate și bisexualitate. Un studiu din 2004 a plasat prevalența asexualității la 1%.
Asexualitatea este distinctă de abstinența de la activitatea sexuală și de celibat, care sunt de obicei și în general motivate de factori precum convingerile personale sau religioase ale individului.
Unele persoane asexuale nu experimentează nicio atracție sexuală, dar asta nu înseamnă că nu pot experimenta alte forme de atracție:
- Atracție romantică: dorința de a avea o relație romantică cu cineva
- Atracție estetică: a fi atras de cineva în funcție de modul în care arată
- Atracție senzuală sau fizică: dorința de a atinge, de a ține sau de a alinta pe cineva
- Atracție platonică: dorința de a fi prieten cu cineva
- Atracție emoțională: dorirea unei conexiuni emoționale cu cineva
Este posibil ca oamenii asexuali să experimenteze toate aceste forme de atracție, dar fără să simtă nevoie de conexiune sexuală.
Ideea este că de multe ori, asexualitatea este diferită pentru fiecare. Unii oameni fac sex, dar foarte rar, alții deloc, unii simt nevoia de legături romantice, iar alții nu, unii sunt așa dintotdeuna, pe când alții pot trece printr-o schimbare.
Un lucru este, în schimb, sigur: asexualitatea nu este același lucru cu celibatul sau abstinența. Abstinenta este decizia de a nu face sex, iar de obicei alegerea asta este temporară De exemplu, cineva poate decide să se abțină de la sex până când se căsătorește sau ar putea decide să facă asta într-o perioadă dificilă din viața lor.
Celibatul este despre decizia de a nu fi întro relație, de a nu face sex și, eventual, de a nu te căsători. Acest lucru ar putea fi din motive religioase, culturale sau personale.
În mod cert, abstinența și celibatul sunt alegeri – asexualitatea nu.
Această orientare sexuală (sau o non-orientare sexuală) nu este o problemă și sub nicio formă nu este o condiție medicală. Deși avem tendința să credem că toată lumea simte atracția sexuală, nu este așa, iar asta nu este un lucru rău.
Asexualitatea nu are niciun fel de legătură cu găsirea sau nu a unui partener.
Se presupune adesea că oamenii asexuați vor simți acea atracție atunci când întâlnesc persoana „potrivită” – acest lucru este fals. Mulți oameni asexuați doresc relații romantice și mulți dintre aceștia se află deja în relații fericite și sănătoase. Uneori aceștia nu își doresc niciun fel de relații, iar asta este în regulă, pentru că oricum ar fi, atracția sexuală nu va apărea din senin.
Cel mai mult contează că tu decizi dacă te identifici ca fiind asexual sau nu. Modul în care îți definești sexualitatea, orientarea sau identitatea depinde de tine, iar dacă alegi să nu utilizezi nicio etichetă pentru a te descrie, este în regulă și asta!

Anca este studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în cadrul căreia studiază comunicarea, jurnalismul și publicitatea. Este o persoană care abia așteaptă să își satisfacă curiozitățiile prin comunicarea cu cei din jur, iar stilul ei de viață, foarte dinamic, se învârte în jurul oamenilor, căutând mereu pe cineva sau ceva de la care poate învăța lucruri noi.