fbpx

Cum te poți proteja de cyber stalking? 

 In Sănătate emoțională, YOU și prin ce trec alții

Atunci când este realizată în mod sigur, comunicarea prin rețelele sociale și alte forumuri publice online poate fi benefică, atât social cât și profesional. Cu toate acestea, dacă nu suntem atenți, aceasta poate duce la numeroase consecințe nedorite, dintre care una este cyberstalking-ul.

Cyberstalking-ul este, pe scurt, hărțuirea și urmărirea online. Ar putea viza persoane, grupuri sau chiar organizații și poate lua diferite forme, inclusiv calomnie, defăimare și amenințări. Motivele pot fi controlul, intimidarea victimei sau colectarea de informații pentru a fi utilizate în alte infracțiuni, cum ar fi furtul de identitate sau urmărirea offline.

Majoritatea ciberstalkerilor sunt familiarizați cu victimele lor. A fi monitorizat sau a primi mesaje intruzive de la cineva pe care nu nu-l cunoști, de la o persoană apropiată sau chiar de la cineva din familie poate fi considerat cyberstalking. Atât necunoscuții, cât și cunoscuții pot avea multe motive, inclusiv răzbunarea, furia, controlul sau chiar pofta.

Ca să nu mai spun că o mulțime de cazuri de cyberstalking pun în prim plan pe cineva care încearcă să atragă atenția unui fost sau potențial partener. În timp ce unii oameni pot vedea acest comportament ca fiind acceptabil și chiar romantic, dacă comunicarea este nedorită, poate fi considerată hărțuire. Dacă ești pus în a două postură, îi poți cere acestuia să se oprească și/ sau să iei măsuri precum block-ul. Dacă persistă prin alte canale și nu au nicio intenție de a se opri, atunci s-ar putea să trebuiască să suni la poliție. 

 

Cyberstalking-ul nu este ceva de luat în derâdere sub nicio formă. Această unealtă de urmărire și hărțuire online poate fi foarte periculoasă și poate să îți facă foarte mult rău dacă nu știi să te protejezi. 

Astfel, tocmai datorită faptului că mi se pare o problemă deosebit de sensibilă, de gravă și de reală în zilele noastre, am ales să abordez acest subiect și să ofer câteva modalități prin care noi toți ne putem proteja de cyber stalking

Nu da prea multe detalii și păstrează-ți profilul cât se poate low 

Păstrarea unei existențe online mai reduse este destul de dificilă pentru unii oameni, în special pentru cei care au nevoie de platforme pentru auto-promovare sau activități legate de afaceri. Cu toate acestea, mulți utilizatori ar putea beneficia dacă ar alege să încetinească un pic lucrurile. Ar trebui să evităm întotdeauna să postăm detalii personale precum adresa și numărul de telefon și să ne gândim cu atenție la ce informații postăm în timp real, cum ar fi locul în care ne aflăm și cu cine suntem.

Menține-ți software-ul actualizat!

Poate nu e primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la prevenirea cyberstalkingului, dar, cu toate acestea, actualizările periodice de software sunt cruciale atunci când vine vorba de prevenirea scurgerilor de informații. 

Multe actualizări sunt dezvoltate exact pentru a corela vulnerabilitățile de securitate și pentru a asigura că informațiile rămân în siguranță.

Acestea sunt deosebit de importante pentru dispozitivele mobile care conțin date valoroase și urmăresc locația exactă. Există numeroase cazuri în care cyberstalking-ul începe atunci când un atacator plătește pe cineva să-ți spargă e-mailul sau telefonul și folosește informațiile colectate împotriva ta. Un astfel de lucru, precum protejarea de hackeri, este cheia prevenirii cyberstalking-ului. 

Ascunde-ți adresa IP

Multe aplicații și servicii dezvăluie adresa IP persoanei cu care comunici. Acest lucru poate părea pe alocuri neimportant, dar informațiile de genul ăsta sunt direct legate de datele personale. De exemplu, adresa IP este legată de factura de internet care este trimisă acasă și pe care o plătiți cu cardul de credit online. Cyberstalkerul poate începe cu adresa IP și o poate folosi pentru a găsi atât datele cardului de credit, cât și adresa fizică.

Din câte am citit, pentru a masca adresa IP, poți utiliza o rețea privată virtuală (Virtual Private Network VPN). Aceasta ascunde adresa IP reală și o înlocuiește cu o locație la alegere, astfel încât să poți părea de parcă ești chiar într-o altă țară. De asemenea, criptează tot traficul, păstrându-l în siguranță de ochii curioși ai hackerilor.

Mai mult decât atât îți poți instala o aplicație care să îți detecteze lucrurile ciudate care se întâmplă pe calculatorul tău. 

Păstrează o bună igienă digitală

„Igiena digitală” este un termen nou, dar reprezintă un subiect foarte important, în special în ceea ce privește rețelele sociale. Menținerea unei bune igiene digitale vă ajută să vă protejați de cyberstalking, cyberbullying și cyberharassment. 

Reglarea setărilor de confidențialitate este unul dintre primii pași pe care îi poți face pentru a-ți „curăța” conturile. Majoritatea platformelor de socializare și alte tipuri de conturi online îți vor permite să-ți ajustezi cine-ți poate vedea profilul și cine te poate contacta. În plus, ai posibilitatea de a alege să nu primești comentarii la ceea ce postezi, pentru a nu fi tentat/ă să citești și lucruri negative care îți pot distruge stima de sine, dispoziția, încrederea în tine și fericirea.

Igiena rețelelor sociale este deosebit de importantă pentru fete și femei. Studiile arată că, deși majoritatea atacurilor directe de pe internet sunt destinate bărbaților, cyberstalking-ul, în special, se adresează în principal femeilor.

Evitați divulgarea informațiilor sensibile 

Din păcate, în ziua de astăzi mulți oameni împărtășesc în mod constant informații personale despre ei înșiși peste tot, ceea ce nu este nici normal și nici în regulă, pentru că acestea pot fii fatale în mâna oamenilor periculoși. 

Care sunt variantele pe care poți și ar trebui să le faci în cazul în care ești cyberstalked? 

  • Blochează persoana

Blochează pe oricine pe care vrei, chiar dacă poate mesajele sunt doar enervante și încă nu amenințătoare, doar tu poți decide când a fost trecută limita.

  • Raportează-l platformei implicate

Dacă cineva te hărțuiește sau te amenință, ar trebui să-l blochezi imediat și să raportezi comportamentul lor platformei implicate, oricare ar fi aceasta (facebook, instagram etc.), pentru că aproximativ toate au creat acest buton cu scopul de a raporta rapid comportamentul abuziv și de a proteja și ceilalți consumatori de indivizii periculoși. 

  • Sună la poliție

Dacă se întâmplă ca comportamentul lor să devină ilegal sau să ajungi să te temi pentru siguranța ta, atunci ar trebui să contactezi poliția și să-l raportezi pe cyberstalker.

Nu uita niciodată că poți cere ajutorul atunci când acesta este necesar pentru a scăpa de o problemă. 

Suntem aici pentru tine!

Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

Recommended Posts
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?