De ce să mergi la psiholog încă din adolescență?
Până și în ziua de astăzi, în unele cazuri, terapia nu este apreciată la adevărata sa valoare, mai ales când vine vorba de cea adresată adolescenților. Din cauza faptului că oamenii tind să asocieze „mersul la psiholog” cu nebunia, mulți tineri (sau părinții acestora) nu cred că pot găsi soluția la problemele lor în psihoterapie, ceea ce nu poate fi mai eronat.
Chiar din contră, apelarea la ajutor specializat încă din adolescență, poate înbunătăți substanțial starea mentală și spirituală pe care acesta o va avea de-a lungul timpului și comportamentul, modul în care privește lucrurile, felul în care gestionează problemele, stresul, relațiile personale și dificultățile cu care se va confrunta, pe termen lung.
Viața nu este întotdeauna ușoară, iar greutățile prin care trecem ajung să ne definească pe parcurs, dar în cazul în care nu știm cum să le facem față și ne simțim afundați în propriul sine, atunci este posibil să nu putem evolua la fel de sănătos. Mai mult decât atât, foarte multe din problemele și frustrările noastre își au rădăcina încă din copilărie, iar cu cât mai mult timp trece peste ele, cu atât mai greu va fi să le dezgropi și să le tratezi.
Terapia poate să îți ofere mai multe decât ți-ai fi putut imagina, mai ales că nu are nicio legătură cu „nebunia” sau cu faptul că ai „o problemă la cap”, ci te poate ajuta să te deschizi, să ai cu cine vorbi, să te simți confortabil vorbind cu un străin care este până la urmă obiectiv, dar și „de partea ta”, îți poate da un loc sigur pentru a discuta probleme private, cineva în care să ai încredere, dar și un profesionist care înțelege mintea și care-ți poate oferi îndrumări asupra luptelor vieții și nu în ultimul rând, este o ocazie de a vorbi despre probleme și îngrijorări, fără să le ții în tine.
Mai mult decât atât, psihoterapia este perfectă pentru tine, dacă:
Ai nevoie să te asculte cineva
Vrei să fii înțeles, dar simți că nu ești în viața de zi cu zi
Te simți trist, deprimat sau stresat
Te simți confuz cu privire la viață
Ai o problemă cu atenția și memoria, care te afectează în general
Ai probleme alimentare
Încerci să depășești pierderea unei persoane dragi sau a unui prieten apropiat
Te gândești des la moarte sau chiar la sinucidere
Treci prin divorțul părinților
Simți provocările creșterii într-o familie disfuncțională sau în care nu te potrivești
Vrei să renunți la un obicei nesănătos, cum ar fi fumatul sau băutul excesiv
Vrei să-ți construiești încrederea în sine și să-ți faci mai mulți prieteni
Ai nevoie să treci peste un eveniment traumatic de orice tip
Ai nevoie de ajutor pentru problemele legate de identitatea sexuală
Vrei să gestionezi mai bine stresul
Vrei să-ți dezvolți relații mai semnificative în viață
Etc
Ideea este că terapia nu poate decât să te ajute, mai ales în cazul în care simți că nu poți depăși anumite situații și gânduri singur, iar dacă începi să ai grijă de sănătatea ta psihică din timp, vei avea de beneficiat din asta de-a lungul timpului și mai ales la maturitate.
Anii de adult sunt dificili, pentru de multe ori nu trece o zi fără să te apară un obstacol pe drum, dar dacă ești destul de conștient încât să îți poți trata sufletul și mintea din timp, îți va fi mai ușor să treci cu bine peste dificultățile care apar.

Anca este studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în cadrul căreia studiază comunicarea, jurnalismul și publicitatea. Este o persoană care abia așteaptă să își satisfacă curiozitățiile prin comunicarea cu cei din jur, iar stilul ei de viață, foarte dinamic, se învârte în jurul oamenilor, căutând mereu pe cineva sau ceva de la care poate învăța lucruri noi.