Cum mă lupt cu tendința mea de a fi “a people pleaser”
Dacă m-ai fi întrebat, ți-aș fi spus că-mi place foarte mult să stau de vorbă cu oamenii, că nu suport ca cineva să fie supărat pe mine, că mă interesează să fiu plăcută și admirată, că am nevoie de validare din exterior și că dacă cineva îmi zice că-mi stă ca naiba cu rochia asta, sunt șanse să nu o mai pun vreodată pe mine.
Și aveam senzația că toată lumea e așa. Că asta e “normalitatea”. Până când am început să citesc despre conceptul de “people pleaser” și-am observat cât de rău îmi făcea, de fapt, și câtă presiune punea pe mine.
Pleaserul este ca un cameleon – are o abilitate fantastică de a se adapta fiecărei situații și de a reuși să spună ce “trebuie” ca să fie plăcut.
Mie îmi venea atât de natural să fac asta, încât mi se părea că e parte din mine. Am avut primul semnal de alarmă când am remarcat că preferam să tac sau să mă prefac că sunt ok, decât să contrazic pe cineva sau să îi spun ceva despre care știam că l-ar face să se simtă inconfortabil.
De multe ori, nu spuneam ce nu îmi place sau că nu vreau să fac o activitate, de teamă ca celălalt să nu o ia personal. Iar asta a continuat, atât în planul personal, cât și în cel profesional. Gândul că aș putea să provoc suferință cuiva mă îngrozea.
Pleaserul are, de asemenea, o tendință spre perfecționism și nu reușește să fie vreodată pe deplin mulțumit rezultatele lui. Adesea, stima de sine este scăzută și nu are încredere în forțele proprii. De aceea își caută confirmări în persoanele cu care interacționează, sperând că se va simți mai bine. Dar forța autentică vine din interior, nu din exterior.
Pe scurt, pleaserul are o tendință masivă de a le face pe plac celorlalți în detrimentul său. Și se poate trezi, într-o dimineață, cum am pățit și eu, cu sentimentul că nu a știut vreodată să spună cu adevărat NU. Și că trebuie să iasă din acest cerc vicios și să spună DA, merit mai mult decât mi-am oferit până acum.
Nu e o luptă simplă. Dar rezultatele sunt pe măsură. Cu fiecare mică bătălie învinsă, cu fiecare exprimare sinceră, cu fiecare moment în care te prioritizezi, ai grijă de corpul și de inima ta, faci alegeri în armonie cu valorile tale – te simți din ce în ce mai puternic. Parcă nici nu îți vine să crezi că ai putut să fii ALTFEL atât de mult timp, îndepărtându-te de tine și încercând din răsputeri să fii pe placul tuturor. Ca un show televizat care se adresează “întregii populații”.
Printre cele mai frecvente întrebări care trec prin mintea unui people-pleaser (de obicei, după miezul nopții când s-a pus în pat să adormă), se numără:
Oare cum s-a simțit X când i-am zis asta?
Oare aș fi putut să îi zic altfel?
Poate ar trebui să îl sun mâine să mă asigur că nu s-a supărat.
Oare suferă acum, din cauza mea?
…și așa mai departe.
Până când îți asumi că fiecare relație are 2 componente active și comunicarea nu este unilaterală. În plus, toate acestea, vin la pachet cu un consum uriaș de energie. Te simți epuizat și nu știi de ce. Ca și când ai căra bolovani după tine.
Un prim pas către vindecare este să te documentezi despre subiect, să îți analizezi cu blândețe comportamentul și să alegi conștient cum ți-ar plăcea să trăiești.
Iar asta se va reflecta asupra modului în care vei începe să faci mici schimbări. Treptat, vei ajunge din ce în ce mai aproape de tine, iar părerea celorlalți, obsesia că cineva s-ar putea supăra sau teama de a răni – se vor estompa.
Un alt element vindecător care poate avea un impact ajutător asupra renunțării la a fi „a people pleaser”, ar putea fi o relație în care să te simți liber să fii tu însuți, să fii acceptat, iubit și să te simți în siguranță.
Cât despre mine, nu mă declar pe deplin vindecată, dar simt că am făcut progrese mari. Am învățat să zic nu, încerc să am grijă de mine, să fiu în acord cu valorile mele, să fac ce simt. Gândurile de după miezul nopții nu au dispărut, dar sunt mult mai puține.
Te confrunți și tu cu nevoia de a-i mulțumi pe toți?
Anxietatea de a fi people-pleaser nu este o călătorie ușoară. E chiar o povară, când uităm să avem grijă de noi.
Suntem alături de tine dacă ai nevoie să vorbești despre asta, fără să fi judecat, ci doar ascultat, într-un spațiu safe și confidențial.
Sună-ne sau scrie-ne!
Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.
Program Call Center YOU
Luni-Vineri: 10:00-18:00
Sâmbătă: 9:30-13:00
sau hello at you dot com dot ro

Andreea Lupescu este jurnalistă și storyteller. A ținut seminarii de mass-media și relații publice la Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicarii, workshopuri de creative-writing și drama-writing, implicându-se în proiecte de teatru, film, muzică și educație nonformală. Este fascinată de poveștile oamenilor și crede că cei care rezonează ajung să se întâlnească, până la urmă. Printr-un text, o melodie, un proiect sau, pur și simplu, pe stradă.