fbpx

Ai probleme cu capul?

 In Sănătate emoțională

“Nu te mai plânge. Ești doar leneș. Ai putea să te faci bine dacă ai vrea cu adevărat.”

„Trebuie doar să ieși mai mult afară / să mănânci mai multe proteine ​​/ să faci mai multă mișcare / să iei o vitamină / să faci o schimbare a stilului de viață!”

„Ai probleme cu capul sau ce?”, spusă într-un mod supărat sau disprețuitor. 

“Este normal ca persoanele de vârsta ta să aibă schimbări de dispoziție. Trece și asta.”

“Nu înțeleg de ce iei medicamente. Chiar crezi în așa ceva?”

“Nu înțeleg de ce NU iei medicamente. X și Y au luat, și le-a ajutat!”

“Ar trebui să tratezi depresia în mod natural. Companiile farmaceutice sunt doar niște corporații care vând produse scumpe și non-necesare.”

“Nu ți-ar părea atât de rău pentru tine dacă te-ai gândi la toți oamenii care sunt mai rău decât tine. Nu mai fi atât de egoist. De ce nu faci voluntariat?”

“M-am simțit trist uneori, dar apoi mi-a trecut. Tu de ce nu poți?”

“Nu mai fi atât de dramatic. Cauți atenție tot mereu.”

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai grave prejudecăți legate de depresie

Observați că majoritatea acestor exemple au un element de respingere sau minimizare? 

Rețineți, de asemenea, că, deși unele dintre sfaturi nu sunt rele în sine (nu este nimic în neregulă cu a face mișcare și a avea o dietă sănătoasă și da – ar trebui să fim cu toții prudenți în ceea ce privește consumul de medicamente care modifică activitatea creierului), nu sunt potrivite pentru cineva care suferă de o afecțiune gravă.

Depresia poate fi dificil de înțeles pentru cei care nu se confruntă cu ea. 

De ce? Deoarece sentimentele asociate cu depresia (tristețe, singurătate, lipsă de motivație, disperare, senzație de gol interior) par superficiale, ca făcând parte din experiența umană normală. Depresia nu se manifestă în felul în care oamenii își imaginează o afecțiune mentală. Depresia vine fără lacune cognitive evidente, fără pierderea memoriei sau halucinații – și, din moment ce toată lumea a avut experiența de a se simți trist sau de a fi singuratic sau, uneori, se luptă să se ridice din pat și să facă față zilei, incapacitatea unei persoane de a-și rezolva starea prin voință poate părea foarte mult un defect individual.

Oamenii mai cred și că persoanele deprimate pot fi uneori destul de neplăcute, numindu-le îngâmfate, egocentrice, bolnave, pesimiste, defensive, iar modul în care boala se poate perpetua, încurajând un comportament autodistructiv, îi va face pe cei mai puțin informați să susțină chiar că cineva care e deprimat se preface!

Dar, chiar și când folosim limbajul emoțiilor comune pentru a vorbi despre depresie, experiența de a fi deprimat depășește fenomenele limitate și gestionabile de a ne simți triști după o pierdere sau singuratici într-un loc nou. 

Boala capătă o viață proprie, separată de realitatea mediului și de experiențele concrete ale cuiva. 

Așa că, îi încurajez pe cei care nu suferă să o considere exact ceea ce este: o boală fizică cu rădăcini și efecte emoționale. 

Nu ne așteptăm ca oamenii să se vindece de TBC, de cancer sau de COVID fără ajutor și nu ar trebui să ne așteptăm la asta nici la cei care suferă de depresie majoră.

Hai să vorbim despre ce te doare.

Hai să găsim împreună soluții pentru ca tu să poți trăi confortabil în pielea și în sinea ta.

Nimeni nu merită o viață plină de durere.

Absolut nimeni.

Sună-ne sau scrie-ne!

Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

sau hello at you dot com dot ro

 

 

Recommended Posts
puterea cuvântului nu
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?