fbpx

Te iubesc. Nu te mai iubesc

 In Sănătate emoțională, YOU și prin ce trec alții

„Ce faci când cineva îți spune în mod neașteptat „Pur și simplu nu te mai iubesc” dacă tu nu crezi că ai făcut ceva greșit? Acum mi-e frică să nu se mai întâmple și cu alții. Cum pot să sper că nu e vina mea?”

– Anonim

Dragă tu, 

Îmi pare rău că ai trecut prin experiența asta. 

Acest lucru este greu de auzit de noi toți, și, fără îndoială, greu de acceptat. Sper că persoana respectivă ți-a spus asta pentru ca tu să știi adevărul și nu pentru că a vrut să te rănească. Nu face situația mai ușoară, dar ți-ai dori cu adevărat să fii cu cineva care ascunde faptul că nu te mai iubește?

Am să vorbesc despre cele două fațete ale situației, pentru că mult prea des punem accentul pe cum este să auzim Nu Te Mai Iubesc de la cineva, și prea rar explorăm cealaltă parte a situației. 

Când ți se spune asta

În primul rând, ajută să ceri o explicație. Serios, meriți o explicație, cel puțin. Și nu toți oamenii vor refuza să ți-o ofere, unii sunt respectuoși și încearcă să pună lucrurile la punct sau să explice ce se întâmplă. Oricum, cineva care se desparte fără să ofere explicații nu este o persoană foarte integră (cu excepția cazului în care vorbim de o relație abuzivă, din care e imperios să ieși fără să dai explicații). 

E important să-ți dai seama că, dacă se întâmplă acest lucru, nu înseamnă că e vina ta. Dacă a fost cauzată despărțirea de schimbarea ta sau de faptul că i-a deranjat ceva, ai fi meritat să știi dinainte. 

Poate dorințele sau nevoile lui sau ei s-au schimbat. Dar ar fi fost de folos să îți spună din timp. Ca să puteți lucra la asta. 

Partenerii au nevoie să știe că celălalt e întotdeauna dispus să comunice și să discute lucrurile.

Orice relație este o șansă, și un risc.

Dacă relația a fost nesatisfăcătoare pentru o persoană, aceasta are dreptul să se plece. Este nevoie de doi oameni pentru a avea o relație. Nu unul, doi. 

Dacă unei persoane nu îi place ceva, nu trebuie să rămână într-o relație. O voi spune din nou, doar ca să o poți procesa. Dacă unei persoane nu îi place ceva, nu trebuie să rămână într-o relație.

Când spui tu asta

Nu poți spune într-un mod „pozitiv” cuiva că nu-l mai iubești. Pentru că da, ești mesagerul unei vești triste. 

A fi “personajul” pozitiv este imposibil în scenariul acesta. Îi vei face rău celuilalt indiferent de modul în care te hotărăști să-ți exprimi sentimentele. Dacă persoana respectivă te-a iubit, el sau ea va fi rănit. Și asta este normal și majoritatea oamenilor ar fi răniți.

Spune doar ce simți. Nici poziția persoanei care spune acest lucru nu este ceva de invidiat, nici poziția persoanei care o va auzi. Dar aceasta este una dintre acele situații în care a avea intenții bune nu va face diferența. Iubirea este mult mai complexă decât vorbele pe care le spunem. 

Trebuie să fii direct. Unul dintre cele mai mari regrete pe care le au oamenii e de a nu spune ce simt și ce le trece prin minte. Desigur, nu vrei să hărțuiești pe cineva care îți revarsă toată povestea vieții, toată iubirea, pentru că ai putea crede că îi enervează, dar când trebuie să spui ceva important , spune-o când poți. Dacă nu-ți mai iubești iubitul, atunci trebuie să o exprimi. 

Cu drag,

Dana

————————————————————————————————

Hai să vorbim despre ce te doare.

Hai să găsim împreună soluții pentru ca tu să poți trăi confortabil în pielea și în sinea ta.

Nimeni nu merită o viață plină de durere.

Absolut nimeni.

Sună-ne sau scrie-ne!

Din 15 noiembrie 2019, susținem tinerii din România printr-un Call Center gratuit de consiliere psihologică și educațională. Linia verde 0800 070 YOU adică 0800 070 968 este un serviciu apelabil național.

Program Call Center YOU

Luni-Vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 9:30-13:00

sau hello at you dot com dot ro

 

_______

Ai o întrebare despre care ți-e greu să vorbești cu cineva apropiat? În fiecare săptămână, în noua rubrică YOU asked, psihologul Dana Angelescu răspunde întrebărilor tale. Fie că e vorba despre o problemă cu părinții, una romantică, dificultatea de a lua o decizie importantă sau nevoia de suport în educația, dezvoltarea ta personală sau viitorul tău, ne poți scrie la hello at you dot com dot ro, și îți vom răspunde în cadrul acestei rubrici. Identitatea ta poate rămâne anonimă, în situația în care dorești să îți protejezi datele personale. 

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?