fbpx

Învață să spui „nu”, atunci când asta este ceea ce vrei cu adevărat

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Cum ar fi ca în noul an să faci doar lucrurile pe care ți le dorești, exact așa cum ți le dorești? Cum ar fi să scapi de presiuni și de lucruri pe care „trebuie” să le faci? Cum ar fi să spui „nu” atunci când asta este ceea ce vrei cu adevărat?

cuvântul nu

De multe ori ne este indusă ideea că „nu” este o alternativă greșită de a răspunde cuiva la o inițiativă, fie că vorbim de ceva casual sau de ceva mai serios. În realitate, sunt anumite momente, destul de importante și dese, când este chiar necesar să avem tăria de a refuza pur și simplu.

Gândește-te de câte ori ai vrut să spui „nu”, dar ți-a fost prea greu.

Se întâmplă de prea multe ori să ne regăsim în anumite conjuncturi, situații sau locuri în care nu ne dorim să fim, doar din cauza faptului că nu am folosit un cuvânt atât de simplu și, totuși, atât de important, care ne-ar fi putut scăpa de momentul pe care am tot vrut să-l evităm.

Fie că vorbim de relații romantice, familiale, profesionale sau amicale, de multe ori suntem puși în postura de a alege între a face ce credem că este bine pentru noi sau a face ceva, doar pentru că „așa se face”.

Cuvântul „nu” ar trebui îmbrățișat de mai multe ori atunci când suntem siguri pe noi, pentru că până la urmă, cel mai mult contează să fim fericiți cu alegerile noastre, nu să facem ceva pentru că „așa trebuie” și „așa e bine”.

Ce lege nescrisă te obligă să spui „da”, când tu de fapt ai vrea să spui „nu”? 

Poate fi tendința de a fi a „a people pleaser”, poate fi lipsa energiei de a intra în polemici cu oamenii pe care este posibil să-i deranjezi cu acțiunile tale sau poate fi doar faptul că tu ai învățat când erai copil că este urât să refuzi. Oricum ar fi, toți trebuie să învățăm că, câteodată este mai sănătos să ne punem pe noi pe primul loc. 

Știu că mulți dintre noi am fost crescuți cu ideea tâmpită că anumite lucruri pur și simplu se fac, așa din complezență, dar crede-mă că puterea de a spune nu atunci când asta vrei, te va face mult mai fericit cu deciziile pe care le ei (autoritatea acestui cuvânt și importanța lui este descrisă și explicată mai bine, din punct de vedere psihologic, aici)

Pot pleca de la exemple puțin mai light, cu care ne întâlnim în fiecare zi, ca atunci când îți zice un prieten/ă să ieșiți în oraș, deși tu nu ai deloc chef; zile de naștere, sărbători de orice tip la care în fiecare an trebuie să participi, deși tu ai vrea să stai în pijamale și să vezi un film; evenimente importante, la care „trebuie” să te duci, chiar dacă nu îți dorești asta.

Continuând cu momente care pot fi definitorii pentru tine, de exemplu atunci când cineva îți propune un nou job mai bun decât ceea ce ai acum, dar care nu îți surâde așa de tare; un program la școală de care nu ești încântat, dar care te-ar putea ajuta în viitor; studii afară, pe care poate nu ți le dorești, dar care i-ar încânta pe ai tăi.

Și până la momente în care nu ești confortabilă cu un om pe plan romantic sau cu anumite comportamente toxice ale acestuia, dar nu spui „nu” la timp.

Gândește-te doar de cât stres inutil ai putea fi scutit, dacă ți-ai asculta instinctul și ai lua decizia corectă atunci când trebuie.

Astfel, acest cuvânt mic, dar necesar, ne poate scoate din câteva situații în care nu ne dorim să fim, iar folosirea acestuia atunci când este nevoie este necesară pentru sănătatea noastră!

Recommended Posts
transmite conexiunea dintre părinte și copil, în urma înțelegerii conceptului de terapie