fbpx

PORTRET DE SCRIITOR – John Green

 In YOU inspirat de ei, YOU și prin ce trec alții, YOU si societatea

Don`t forget to be awsome! O deviză bună de trezit în fiecare dimineață. Nu vă zic eu, ci unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume, conform revistei TIME, a.k.a. John Green. Deci, eu zic să-l credeți

John Green

sursă poză: http://www.johngreenbooks.com/

Cine este, mai exact, John Green?

Dacă ai citit deja Căutând-o pe Alaska, De 19 ori Katherine, Flugi de iubire sau Un șir infinit de țestoase ori dacă ai văzut filmele făcute după alte două cărți de-ale lui, Orașe de hârtie sau Sub aceeași stea, atunci știi despre cine vorbesc. Dacă nu, încearcă să pui mâna pe volumele astea, fiindcă omul scrie excelent. Drept dovadă, în ianuarie 2012 era numărul 1 în topul celor mai bine vântuți autori, făcut de New York Times.

Să îți mai spun câteva lucruri despre acest scriitor american, născut în 1977. A primit două premii Printz (acordat celor mai bune cărți pentru adolescenți), în 2009, a fost laureat al Premiilor Edgar Allan Poe (pentru lucrări de mister, non-ficțiune, film, teatru sau televiziune) și a fost de două ori finalist pentru Los Angeles Times Book Prize. Cărțile lui John Green au fost publicate în peste 24 de milioane de exemplare, în peste 55 de limbi. Și dacă cifrele astea nu te-au convins încă, află că are peste 5,4 milioane de followers pe Twitter.

Totuși, în 2007, John și fratele lui, Hank, au renunțat la comunicarea scrisă și s-au lansat în vlogosferă, pe YouTube. Poate ești și tu unul dintre cei peste 3 milioane de abonați la canalul lor, vlogbrothers; dacă nu, merită să arunci un ochi fiindcă oamenii chiar au conținut interesant.

Scopul lor

Creșterea comunității Nerdfighers, care luptă pentru o lume mai bună, în care intelectualismul nu mai este privit drept apanajul exclusiv al tocilarilor, ci ca o dorință firească de a ști, de a cunoaște, de a acumula informații din multiple domenii.

Este opusul superficialității, al interesului manifestat exclusiv sau preponderent pentru chestiuni trecătoare. Implicarea Nerdfighers în corectarea nedreptății din lume ia diverse forme, de la campanii de strângere de fonduri pentru a elimina sărăcia din lumea a treia, până la plantarea a mii de copaci peste tot pe planetă.

În prezent, John Green și fratele său au reluat comunicarea textuală, dar continuă să urce câte două video-uri pe săptămână pe canalul lor, care înregistrează peste 700 de milioane de vizualizări.

Tot în încercarea de a atrage adolescenții către cunoaștere, la sfârșitul lui 2011, frații Green au lansat canalul YouTube Crash Course, unde predau o mulțime de cursuri pe teme umaniste sau științifice. Pe tine ce te interesează? Literatură, istorie, economie, fizică, biologie, chimie, politică… găsești de toate. Au un succes enorm, fiind urmăriți de peste 7,3 milioane de oameni, cu 800 de milioane de vizualizări.

Implicare și acte de caritate

Din toate încasările pe care le obțin din publicitate pe canalul YouTube Vlogbrothers, jumătate merg către Foundation to Decrease World Suck (să-i zicem așa- o fundație pentru împuținarea chestiilor nasoale din lume). Totodată, această fundație primește donații colectate, în principal, prin Project for Awesome (P4A). În mare, P4A constă în publicarea, anual, în două zile din luna decembrie, de către mii de susținători și membri ai comunității Nerdfigteria a unor videouri despre sau care îndeamnă la acte de caritate, menite să scadă nivelul de chestii nasoale din lume. Anul trecut au strâns 1.639.996 $, deci e serioasă treaba.

Cealaltă jumătate de bani încasați din vlogging se duce către platforma DFTBA.com (adică Don’t Forget To Be Awsome), unde John Green este co-proprietar și care reunește creatori de tot felul, care vor să vândă online produse și servicii de calitate. Poate n-o să vă vină să credeți, dar inclusiv fostul președinte al SUA, Barack Obama, a folosit sintagma ”don`t forget to be awesome”- s-a  întâmplat în cadrul unei întâlniri online pe care John și soția sa au avut-o cu Obama, ca sa-l întrebe ce nume ar prefera pentru viitoarea lor fiică, Eleanor sau Alice 😊. Fostul președinte nu și-a exprimat preferința, dar puteți vedea faza întreagă aici.

Sper că v-am făcut curioși și că vreți să aflați mai multe despre John Green, acest autor de mega succes care a ales să nu se lăfăie în bani și glorie, ci să încerce să schimbe lumea în bine, atât cât îi stă în putință.

Citiți-i cărțile, căutați-l pe net și, cine știe, poate vă aliați cauzei lui! Până la urmă, ”când oamenii le zic altora că sunt tocilari (nerds), practic le spun: vouă vă plac chestii, ceea ce nu e deloc o insultă. Cum ar veni, ești prea entuziasmat de miracolul conștiinței  umane.” (John Green)

 

Sursă poză descriere: http://www.johngreenbooks.com/

Recommended Posts
interviu Costin
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@you.com.ro

× Cum va putem ajuta ?