fbpx

Cum să fii părintele de care are nevoie copilul tău, indiferent de vârstă?

 In Sănătate emoțională, YOU cu tine, YOU inspirat de ei, YOU si parintii, YOU si societatea

Acest text este dedicat părinților și viitorilor părinți.

Ideea fundamentală în parenting este să vă tratați copiii așa cum ați trata orice alt om.

Odată ce ai un copil sau mai mulți, nu mai ești centrul universului tău. Ei devin totul, sau cel puțin așa ar trebui să fie.

Respectă-ți copiii, pentru că sunt oameni ca și tine, au nevoi, vise, sentimente, dorințe și gânduri pe care le pot gândi la fel ca tine.

Sunt excelenți, sunt unici, sunt speciali în felul lor. Sunt cel mai bun lucru din întreaga ta viață și sunt perfecți pentru tine. Lasă-i să fie ei și iubește-i pentru asta și lasă-i să știe că tu îi iubești pentru asta.

Tu ești totul lor, pentru ei ești Dumnezeul lor ca atare, trebuie să le arăți calea. Modul în care vorbești cu ei devine felul în care se văd pe ei înșiși. 

Deci, spune-le „Ești atât de deștept, ai făcut o treabă grozavă!” Chiar dacă este o mică realizare, pentru că ei se uită la tine pentru un model de a exista, și au nevoie de această aprobare de la tine. Mereu! Ei au nevoie de tine pentru a celebra chiar și cele mai banale sau tâmpite lucruri, deoarece pentru ei orice pas nu este ceva mic, face parte din creșterea lor ca ființă umană.

Cuvintele pe care le spui despre copilul tău devin cuvintele pe care copilul la va absorbi și crede despre el sau ea însăși. Așa că acționează cu grijă și ai grijă ce spui. 

Dacă îți respecti copiii, aceștia se respectă pe ei înșiși și cresc să devină adulți sănătoși și împliniți.

Când se rătăcesc prin viață, e nevoie să îi iei de mână și să îi conduci pe calea cea bună. 

Îi dai copilului tău spațiu pentru a fi propria lor persoană, dar, în același lucru, îi spui limitele. 

Copiii trebuie să știe că sunt la fel de importanți ca toți ceilalți, ceea ce înseamnă că nu sunt mai puțin importanți decât oricine altcineva, dar, de asemenea, nici mai importanți. Ei trebuie să respecte sentimentele altor persoane la fel cum le sunt respectate lor sentimentele.

Copiii tăi au dreptul să aibă o voce. Fii dispus să le asculți obiecțiile și să-ți exprimi opinia, dar nu doar să cedezi. Învață-ți copilul să dezbată, trebuie să știe că nu tot ce le trece prin cap e fezabil acum, explică-le de ce iei o decizie sau alta, discută cu ei. Amintește-le că tu ești responsabil, ca părinte, nu ei, dar că au dreptul să vă spună dacă nu simt că nu sunt tratați corect.

Dacă îi spui copilului tău „Nu te mai juca pe telefon”

Și copilul întreabă „De ce?”

Nu spune „Pentru că așa am spus eu”.

Spune, în schimb, „Pentru că te joci de ceva vreme acum și cred că și tu și jocul aveți nevoie de o pauză.”

Spunând „Pentru că așa am spus” îi dai copilului impresia că nu te poate contracara și nu ar trebui să îți iasă din cuvânt și, când va crește, nu va ști cum să răspundă, chiar dacă nu va fi tratat corect în viață. 

Ascultă-ți copilul. În caz contrar, când va crește, își va da seama că nu vrei să îi auzi părerea.

Dacă au un vis urât, lasă-i să fugă în camera ta și să-ți spună despre asta. Stai cu ei, oferă-le comfort și tandrețe, chiar dacă este ora 3 dimineața. În acest fel, când sunt mari, știu că, indiferent de ceea ce faci, știu că pot veni la tine cu o problemă.

Dar, de asemenea, învață-i să își rezolve și propriile probleme.

Când își bat joc de alți copii sau tineri, spune-le că trebuie să fie respectuoși față de ceilalți pentru a fi tratați cu respect. Deci, dacă copilul tău spune că nu trebuie să te asculte, spune-i „Eu sunt părintele tău, eu sunt responsabil. Dacă vrei să iei decizii proprii acum, va trebui să înveți ce înseamnă asta mai întâi”. Similar, dacă el e ținta bullying-ului, ascultă-l! Creează un mediu sigur pentru el și ia în serios plângerile pe care le are. E viața și sănătatea lui mintală la mijloc!

Învață-ți copilul că este bine și să piardă. Am văzut atât de mulți oameni speriați să piardă, așa că nu încearcă niciodată să facă ce le-ar plăcea cu adevărat. După cum a spus mereu mama mea, veți pierde foarte mult în viață, dar ieșiți din zona de confort și încercați oricum,și, da, fiți pregătiți să nu câștigați. Spune-i copilului tău că, de asemenea, nu vei fi dezamăgit de el dacă va pierde.

Disciplinați-vă copilul, nu-l pedepsiți.

Fii o persoană respectuoasă și transformă-ți copilul, prin puterea exemplului, într-o persoană respectuoasă.

Fiecare copil este diferit, deci are nevoie de părinți unici.

Fii persoana care speri să devină copilul tău.

Și, de asemenea, lăsați-vă copiii să fie copii.

Amintiți-vă că sunt doar o dată copii, așa că lăsați-i să se bucure de copilărie și de adolescență. 

Au mulți ani înainte ca adulți și atât de puțin timp să fie copii.

Iubește-i așa cum sunt.

Recommended Posts
Cum va putem ajuta ?