fbpx

Ghidul complet pentru a călători gratuit și a descoperi alte culturi prin voluntariatele finanțate de UE

 In Scoala in lume, YOU si vocatia pasiunea deci cariera

Munca voluntară este o ocazie bună de a căpăta experiență în domeniile care ne preocupă și a călători. Proiecte ca WWOOF (rețeaua organizațiilor care facilitează voluntariate la ferme organice) și site-uri precum Workaway oferă numeroase oportunități de voluntariat, în țară și în străinătate, iar participanții primesc în schimb cazare și hrană, însă ai nevoie de resurse financiare pentru a călători și cheltuieli personale.

Dacă ai între 18 și 30 de ani, poți munci sau face voluntariat pe termen lung având toate costurile acoperite cu European Solidarity Corps (fostul European Voluntary Service), un program sponsorizat de Uniunea Europeană prin Erasmus+.  ESC este continuarea programului EVS și are același scop, de a aduce împreună tineri din diferite părți ale lumii și a îi implica în proiecte benefice pentru societate, ca de exemplu proiecte legate de susținerea minorităților sau a refugiaților, proiecte legate de schimbări climatice și agricultură regenerativă, educație, artă, sport, sănătate (găsești aici o clasificare mai amănunțită ). Proiectele au loc de obicei pe teritoriul Uniunii Europene.

Voluntariatul are loc între 2 și 12 luni, costurile de transport, cazare și hrană sunt acoperite, iar participanții primesc lunar o sumă de bani care să le acopere cheltuielile personale și asigurare medicală. Spre deosebire de EVS, care este strict un program de voluntariat, ESC oferă în plus stagii de practică, locuri de muncă și posibilitatea de a crea propriile proiecte de solidaritate care susțin comunitățile locale. 

Proiectele pot fi inițiate de organizații guvernamentale și non-guvernamentale, municipalități și companii. Organizația gazdă are datoria de a găzdui participantul și a dezvolta un program de activități, oferind susținere pe parcursul proiectului. Pentru activitățile care au loc în străinătate, voluntarii primesc susținere de la o organizație din țara lor natală care are rolul de mediator între ei și organizația gazdă (găsești aici o listă de organizații românești care te pot ajuta).

Uniunea Europeană finanțează și programe pe termen scurt, numite youth exchanges, care oferă tinerilor șansa de a călători, a învăța și a descoperi alte culturi. Proiectele abordează domenii cum ar fi sustenabilitate, mediu, artă, educație civică, sport și practici comunitare. Ele sunt coordonate de traineri și facilitatori, promovând metode non-formale de educație și schimbul intercultural. Acestea durează între 5 și 21 de zile și sunt deschise tinerilor între 13 și 30 de ani, în timp ce liderii de grup trebuie să aibă cel puțin 18 ani. Costurile de drum, cazare și masă sunt acoperite. 

De ce să te implici într-un ESC/youth exchange?

Aceste programe sunt o ocazie excelentă de a învăța într-un mod non-formal și de a întâlni oameni și a explora culturi noi. Proiectele pe termen lung îți oferă șansa de a cunoaște mai bine un loc și de a ieși din zona de confort, primind susținere și un spațiu sigur de a explora domenii care te interesează. 

O astfel de experiență are un mare impact pozitiv asupra dezvoltării tale personale, te ajută să crești și să descoperi noi părți din tine, să capeți o nouă perspectivă asupra propriei vieți. Iar faptul că totul este asigurat din punct de vedere financiar este un punct forte, permițându-ți să te concentrezi cu totul asupra activităților și vieții tale de acolo fără să ai grija banilor. La sfârșitul youth exchange-ului sau al ESC-ului, vei primi un certificat Youthpass validat de Comisia Europeană, care recunoaște competențele pe care le-ai căpătat și îmbunătățit pe perioada proiectului.

Găsești mai jos câteva resurse unde poți explora și aplica la proiecte ESC și youth exchanges:

Pagina oficială ESC

Grup de facebook Youth Exchanges

Grup de facebook Youth Exchanges for Europeans

Pagina de facebook European Solidarity Corps

Grup de facebook ESC/EVS

 

Recent Posts
Cum va putem ajuta ?